Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag10.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Lär dig sanningen om Stockholms sjukvård, Wikström”

Publicerad: 1 Februari 2017, 06:00

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd, båda Stockholms läns landsting.

Foto: Anna Molander/Emilia Öije Bergqvist

Trots stora utmaningar lyckas de som arbetar i vården i Stockholm mycket bra med att ge patienterna en god vård, och vård i tid, skriver två allianspolitiker i ett debattinlägg riktat mot sjukvårdsministern.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingGabriel Wikström

Stockholmsregionen växer med över 30 000 nya invånare varje år. Det innebär stora utmaningar för viktig samhällsservice, inte minst för landstinget och hälso- och sjukvården. Samtidigt har Stockholms län ett bättre utgångsläge än de flesta andra regioner i Sverige.

Gabriel Wikström (S) talar gärna om Stockholm – men verkar glömma resten av landet, inte minst alla de människor som bor i S-styrda landsting. ”Ingenstans är problemen större än i Stockholm”, säger Wikström.

Vi vill inte tro att Sveriges sjukvårdsminister ljuger, så vi antar att han bara är dåligt påläst.

Den 1 februari kommer Gabriel Wikström till Stockholms läns landsting för en dialog om sjukvården. Vi kommer att ta emot ministern med glädje och med gott om information. Om hur det verkligen ligger till med våra vänte­tider och fördelarna med våra många privata vårdgivare.

Vården i Stockholm har stora utmaningar. Det är trångt på sjukhus och akutmottagningar. Vi behöver bli en ännu bättre arbetsgivare; även om vi är fler sjuksköterskor och läkare än någonsin måste vi rekrytera ännu fler, liksom undersköterskor och vårdbiträden, så att alla kan få jobba med just det de är utbildade för och bäst på. Trots utmaningarna är det tydligt att alla de som arbetar i vården i Stockholm sam­tidigt lyckas mycket bra med att ge patienterna en god vård, och vård i tid.

Bättre än framför allt många landsting där S styrt i många år.

Stockholms läns landsting har visat överskott tio år i rad med Alliansen.

I Stockholm uppfylls vård­garantin till 95 procent för specialistvård (95 av 100 patienter får första besök hos en specialist­läkare i tid), mot rikssnittet 80 procent, eller S-landstingens norra sjukvårdsregion på 69 procent. För den som behöver operation uppfylls vårdgarantimålet för 85 procent (rikssnitt 77, norr 68). Vi har dessutom färre överbeläggningar (2,5 per 100 disponibla vårdplatser, rikssnitt 3,7, Västernorrland 8,5) och färre stängda vårdplatser än andra. Utmaningarna finns uppenbarligen inte bara i Stockholmsvården – utan är tvärtom ännu större på andra håll.

Våra privata vårdgivare är en viktig del av framgången. Vårdvalen – som S i såväl riket som här i landstinget inte missar någon chans att angripa – är till exempel framgångsreceptet bakom de korta väntetiderna för specialistvård. Utan vårdval skulle patienterna få vänta betydligt längre. Som det var förr. Och som det fortfarande är i många S-styrda landsting.

Stockholms läns landsting har visat överskott tio år i rad med Alliansen. Detta trots en skatteutjämning som innebär att vårt landsting är det enda som bidrar till övriga landet. Trots våra utmaningar är skillnaden stor mot landstingen där S styr: Där finns underskotten, de längsta vård­köerna, de flesta överbeläggningarna och stängda vårdplatserna.

Vi tar våra utmaningar på allvar, men ser också att regeringen kan och bör hjälpa till: Återinför kömiljarden, utöka sjuk­sköterskeutbildningen och inte minst sluta att motarbeta privata vård­givare. Kanske kan också ministern efter vårt möte med gott samvete ägna mer av sin kraft åt de mångårigt S-styrda landstingen, där hans förmaningsord är mer motiverade.

ANNA STARBRINK OCH IRENE SVENONIUS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev