Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Läs på innan ni ska debattera psykiatri!

Publicerad: 11 mars 2009, 14:02

Påståenden om att inget hänt går faktiskt inte att ta på allvar, skriver Göran Hägglund.


Riksdagsledamöterna Ann Arleklo (s), Thomas Nihlén (mp) och Elina Linna (v) påstår i en debattartikel i Dagens Medicin nr 10/09 att inte mycket har hänt med den utredning som presenterades av nationell psykiatrisamordning. Oppositionens riksdagsledamöter borde läsa på innan de ger sig in i debatten kring psykiatrin. Att påstå att inget hänt framstår för den som följt utvecklingen de senaste åren som fullkomligt okunnigt.

Sedan 2007 pågår den enskilt största satsningen som gjorts på psykiatrin. Redan under 2007 och 2008 satsades 1 miljard kronor extra till psykiatrin. Inför 2009 års budget gjordes en ambitionshöjning, där 2,7 miljarder kronor satsas under 3 år. Trots att det bara gått drygt två månader har vi redan kunnat besluta om en lång rad insatser.

Det gäller utökat utbud av arbete och sysselsättning, utveckling av hjälpmedel, ett stort uppdrag för att förändra attityden till personer med psykiska sjukdomar, utbildning för personal och skärpt vårdgaranti för barn- och unga för att nämna några saker. Dessutom har en ny vårdform införts, öppen psykiatrisk tvångsvård, och en utredning av den psykiatriska tvångsvården och den rättspsykiatriska vården är tillsatt - allt utifrån Nationell psykiatrisamordnings förslag.

Regeringen har inte som ambition att ta över landstingens uppdrag och driva psykiatrin. Och psykiatrin är inte betjänt av ytterligare tillfälliga pengar och projekt som tar slut så snart satsningen avslutas.

Regeringen kommer därför inte att anställa läkare och psykologer i landstingen för att råda bot på bristen på dessa yrkesgrupper. Däremot har jag ett ansvar att stimulera och möjliggöra att fler söker sig till dessa yrken. Därför har vi också gjort stora satsningar på fler platser för psykologer, utbildning av samtalsterapeuter och åtgärder för att stimulera fler läkare att specialisera sig inom psykiatrin.

Förutom detta arbetar vi med en skrivelse och ytterligare en proposition. De är på väg. Vi har prioriterat att konkret börja genomföra reformer inom ett område som varit eftersatt under allt för lång tid. Kritisera gärna de satsningar som görs, men betänk att satsningarna grundar sig i Nationell psykiatrisamordnings slutbetänkande som era tre partier var positiva till. Och påståenden om att inget hänt går faktiskt inte att ta på allvar.

Göran Hägglund

Göran Hägglund (kd)
är socialminister.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev