torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt apotekare rätta till gamla behandlingar”

Att erbjuda en symtomskattning för personer över 65 år är ett kostnadseffektivt sätt att minska inläggningarna på sjukhus, föreslår apotekaren Maj-Britt Elmvik.

Publicerad: 4 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare.


Ämnen i artikeln:

Farmaci

Hittills har sjukhusen ständigt klagat på att kommunerna inte kan ta hem sina patienter från sjukhusen. Det beror på att kommunerna inte har tillräckligt många platser för äldrevård. 

Kommunerna driver oftast äldrevård för dementa och för äldre med ett omfattande vårdbehov. Bygga boenden kan flera aktörer göra. Problemet är den höga kostnaden för personal. En plats i ett särskilt äldreboende kostar cirka en miljon kronor per år.

Läs mer: Vården slåss med försvaret om personal 

Nu verkar sjukhusen ha insett att inflödet till sjukhusen också är en viktig faktor. I många sjukhussängar ligger äldre som hade kunnat skötas bättre i primärvården. Färre patienter in på sjukhus minskar platsbristen vid utskrivningen.

Att fånga upp äldre när de blivit så dåliga att de funderar på att åka in akut är för sent. Det är mycket svårare och dyrare att räta upp en dålig, gammal behandling när försämringen gått så långt. Att behöva vårdas i överfulla korridorer är inte värdigt och sliter på personalen. Att öka antalet vårdplatser är svårt eftersom det inte verkar finnas personal att rekrytera.

Att erbjuda en symtomskattning för personer över 65 år, för att fånga upp vad primärvårdsläkare missat, är ett kostnadseffektivt sätt att minska inläggningarna på sjukhus. Redan på 1990-talet beskrevs det i litteraturen att äldre kan behålla hälsan med hjälp av denna metod och slippa en snabb försämring. 

Självklart ska inte läkaren granska sin egen behandling. Nej, använd istället samhällets läkemedelsspecialister till att både granska och rätta till gamla behandlingar i vardagen. Läkarna behövs för att undersöka och behandla allehanda andra besvärliga sjukdomar.

Bort med köer och väntetider som är enkla att åtgärda med hjälp av kunniga apotekare.

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Farmaci

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev