Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt barnen själva få välja”

Publicerad: 21 november 2019, 06:00

Mässlingsvirus. Innan barnen vaccinerades var mässling en global katastrof, skriver debattören.

Foto: Getty Images

Vid 14 års ålder bör barn kunna välja att bli vaccinerade mot mässling oberoende av föräldrarnas vilja, anser barnläkaren Tomas Sveger.


Innan allmän vaccination mot mässling infördes i slutet av 1960-talet var jag med om en händelse som jag aldrig glömmer.

En mamma kom med sin tvåårige pojke till barnakuten. Pojken var sjuk i mässling, som smittade alla barn på den tiden. Han var fortfarande högfebril och medtagen på femte dagen. Undersökningen visade att han fått dubbelsidig öroninflammation, en vanlig komplikation till mässling. Mamman informerades också om att pojken behövde penicillin och skulle vara feberfri om en till två dagar. När han kom tillbaka två dagar senare var temperaturen fortfarande över 39 grader och man fick ingen normal kontakt med honom.

Pojken hade drabbats av hjärninflammation, en ovanlig komplikation som 1 av 1 000 mässlingsbarn råkar ut för. Pojken blev svårt neurologiskt handikappad resten av livet. Innan barnen vaccinerades var mässling en global katastrof. Mellan två och tre miljoner barn dog årligen. En vanlig komplikation till mässling var lunginflammation, som drabbar cirka 5 procent, och i fattiga länder dog 1 till 15 procent av dessa barn.

För att mässling skall hållas i schack måste 92 till 95 procent av barnen vara vaccinerade. 2012 enades WHO om en plan för att utrota mässling 2020 i fem av sex världsregioner. Detta mål kommer inte att uppnås. Från januari 2018 till juni 2018 rapporterade WHO:s europeiska region mer än 41 000 fall, huvuddelen från Ukraina, men även Frankrike, Italien och Grekland hade ett högt antal mässlingsfall. Lågt vaccinationsdeltagande är huvudorsaken. Sverige är ett lysande föredöme, med cirka 20 mässlingsfall första halvåret 2019, de flesta importerade. 97 procent av de svenska barnen var fullvaccinerade vid två års ålder 2018. Hög kompetens och kontinuitet på våra barnavårdscentraler är sannolikt nyckeln till framgång.

Man kan tänka sig följande scenario: En tolvårig pojke är på semester i Sydeuropa med sina föräldrar. Dagen före hemresan får han 39 graders feber och hosta. Flygresan hem går bra. Nästa dag åker han till vårdcentralens akutmottagning på grund av feber, hosta och röda ögon. Läkaren hör biljud på lungorna och bedömer att det är begynnande lunginflammation, behandling penicillin. Fjärde dagen har pojken fortfarande feber och har fått ett utslag över kroppen och återvänder till vårdcentralen. Pojken informerar läkaren om att han googlat och kommit fram till att det är mässling.

Dagens generation av föräldrar, läkare och sjuksköterskor har mycket sällan träffat på barn eller vuxna med mässling. Diagnosen är svår de första dagarna innan utslaget uppträder. Mässling är extremt smittsamt och sprids med andning och hosta. Föräldrarna till vår pojke hade avböjt vaccination på grund av rädsla för biverkningar.

Ovaccinerade människor i närheten av pojken har upp till 90 procents risk att smittas. I medeltal smittar ett mässlingsbarn 9 till 18 andra barn i sin närhet. Det är uppenbart att mässlingsvaccination av i stort sett alla barn är en nödvändighet. De barn som ej vaccinerats bör få möjlighet att informeras om vaccination vid 14 års ålder och då kunna välja att bli vaccinerade oberoende av föräldrarnas vilja.

TOMAS SVEGER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev