Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt de läkare som vill använda läkarrock”

Publicerad: 3 september 2014, 07:09

Avskaffandet av läkarrocken har lett till otydlighet och förstärkta fördomar om män och kvinnor i vården, skriver Kajsa Dovstad (FP), läkarstudent.


En ung kvinnlig läkare går in till en patient. Hon presenterar sig klart och tydligt och bär sin röda läkarskylt väl synlig på bussarongen. När hon avslutar sam­talet säger patienten  Syster, när kommer doktorn?

Att kvinnliga läkare misstas för sjuksköterskor, eller att manliga sjuksköterskor misstas för läkare, är ingen ovanlighet i vården. Allas kompetens behövs, men olika yrkesgrupper har olika arbetsuppgifter och ingen vinner på att misstas för någonting de inte är. På flera håll i landet är det svårt att se skillnad på yrkesgrupper. Sedan Landstinget i Uppsala län slutade att tillhandahålla läkarrockar är små färgkodade brickor allt som särskiljer läkarnas klädsel från andras.

Kortärmade läkarrockar är inte mer ohygieniska än bussaronger. Ibland hävdas det att många läkare slarvar med att byta rock med rekommenderat tidsintervall, och att ta av den vid patientnära arbete. Samma problem existerar emellertid med värmejackor, och på Akademiska sjukhuset i Uppsala förekommer det alltför ofta att personal återanvänder samma jacka eftersom det inte finns några nya att hämta ut.

Sjukhuset bör köpa in mer kläder när det råder brist, men det är viktigt att alla följer klädreglerna. I dag är det lätt att säkerställa att så sker genom att följa upp in- och utlämning med digital registrering.

Ur patientsäkerhetssynpunkt är det viktigt att den som vårdas på ett sjukhus lätt kan identifiera olika personalkategorier. En tydlig presentation och en liten skylt räcker inte som skiljemarkör, särskilt inte för den som har sänkt allmäntillstånd eller är äldre och ser och hör dåligt. I Halland har olika professioner olika färger på sin klädsel. Det finns både för- och nackdelar med att inte alla bär vitt, men klart är att Uppsala bör sträva efter större utseendemässiga skillnader mellan vårdyrken.

Frågan om läkarrocken är kontroversiell. För många är rocken en symbol för en hierarkisk sjukvård där omvårdnad nedvärderas. Enhetlig klädsel kan vara ett sätt att sammansvetsa personal, inom industrin används exempelvis lika klädsel som ett sätt att sudda ut skillnader mellan avdelningar. Men sjukvård är inte industri, sjukvården är till för patienterna. Det finns en mängd andra metoder för att komma åt attitydproblem mellan yrkesgrupper.

Folkpartiet i Uppsala vill att patienten lätt ska kunna skilja på olika yrken. Synen på läkarrock skiljer sig åt mellan kandidater, men jag kandiderar för att återinföra den. Läkarrocken är läkarkårens kanske främsta identitetsmarkör. Landstinget sparade drygt 2 miljoner kronor på att dra in på rocken, kostnaden blev otydlighet för patienterna och förstärkta fördomar om kvinnor och mäns roller i vården. Det är dags att göra om och att göra rätt och att låta de läkare som vill använda läkarrock.

Relaterat material

Akademiskas läkare betalar nya rockar ur egen ficka

Kvinnliga läkare tvingas använda rockar för män

Läkare: Jag behåller min rock

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev