Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt de medicinska sekreterarna ta över …”

Publicerad: 30 januari 2015, 08:15

... fler administrativa uppgifter så att läkare och sjuksköterskor kan vårda patienterna. Det skriver tre blivande medicinska sekreterare.


Läkarstudenten Linn Österlund skriver i Dagens Medicin nr 50–52/14 bland annat om att samtliga yrkeskategorier ska göra det de är utbildade till. Vi vill här lyfta fram de medicinska sekreterarnas viktiga roll inom vården.

Låt de medicinska sekreterarna ta över fler administrativa uppgifter från vårdpersonalen! I dag ägnar läkare och sjuksköterskor så mycket tid åt administrativa sysslor att vården blir lidande. Samtidigt sitter välutbildade medicinska sekreterare på en stor kunskap men används i huvudsak som skrivmaskiner.

Det behövs fler medicinska sekreterare för att lösa problemet med den växande administrationen. I en undersökning som tidningen Vision genomförde i mars 2014 uppger läkarna att de har mer administration i dag än för fem år sedan.

Läkare och sjuksköterskor bör lägga sin tid på att vårda sjuka patienter, inte sitta framför en dator. På kvinnokliniken vid Nyköpings lasarett fann Vision att vårdpersonalen ägnade cirka 17 timmar i veckan åt att skriva in provsvar i journalerna, vilket nästan motsvarar en halvtidstjänst.

En omfördelning av arbetsuppgifterna innebär att fler medicinska sekreterare behöver anställas. Men om detta i slutändan innebär att vårdköerna kortas och vården effektiviseras, har vi i själva verket gjort stora vinster.

En annan viktig fördel med att låta de medicinska sekreterarna ta över administrationen är att det skulle medföra nöjdare och friskare personal. Läkare och sjuksköterskor får mer tid till patientkontakt och sänker sin stressnivå.

Medicinska sekreterare i sin tur får ett mer omväxlande arbete och en chans att arbeta med det de är utbildade för. Med en utbildning på två år är de specialiserade på just administration inom vården.

Läkare och annan vårdpersonal saknar den specialkompetensen, vilket medför en sämre kvalitet och i värsta fall en minskad patientsäkerhet.

Låt varje yrkesgrupp ägna sig åt det den gör bäst! Det vinner alla på, inte minst patienterna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev