Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Låt en reformerad kömiljard ge samordning och kontinuitet”

Publicerad: 2 juli 2018, 05:00

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Stockholm, sjukvårdspolitisk talesperson Liberalerna och Lina Nordquist (L), regionråd, Uppsala, riksdagskandidat.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån (Starbrink)

Vi kräver en ökad nationell kunskapsstyrning, så att nationella riktlinjer följs, skriver två liberaler.


I Lewis Carrolls bok Alice i Underlandet anordnas en kapplöpning utan regler – alla deltagare springer slumpmässigt åt olika håll. Detta påminner oroande mycket om svensk sjukvårdspolitik. Olika huvudmän gör i dag olika prioriteringar för samma patientgrupper. Patienter får olika vård, trots samma behov. Därför kräver Liberalerna en ökad nationell kunskapsstyrning, så att nationella riktlinjer följs. Det kommer att säkra en likvärdig och evidensbaserad hälso- och sjukvård där sjukvårdens resurser används på klokast möjliga sätt, oberoende av patienters bostadsort eller deras förmåga att hävda sig och kräva sin rätt.

Sjuka människors väntan på vård är oacceptabel. Därför vill vi införa en reformerad kömiljard som stärker samordning och kontinuitet för patienterna, och som kortar väntan i hela vårdkedjan, även till diagnostik och återbesök. Den sjuka människan måste sättas i vårdens centrum.

Vård vi behöver ofta ska finnas närmare oss än den gör i dag, men vi vill att den mest komplicerade sjukvården bara ska erbjudas på platser där patienterna möter riktigt erfarna experter. Här finns partiöverskridande enighet, men vi oroas över att flera partier underskattar vikten av att förändringen går varsamt fram, så att patienter och anställda inte hamnar i kläm.

Sjuka människors väntan på vård är oacceptabel

När patientunderlaget är litet, till exempel vid sällsynta diagnoser eller där dyrbar teknisk utrustning krävs, vill vi strukturera den högspecialiserade vården i europeiska specialistcentra. Ensam är inte stark. Tillsammans kan dock EU:s länder revolutionera sjuka människors liv.

Vi anser att svensk sjukvårdspolitik behöver en omfattande och osentimental översyn: därför kräver vi även en utredning som belyser sjukvårdens framtida prioriteringar.

Under tävlingen i Alice i Underlandet dyker en dront upp som tävlingsledare och utbrister att alla har vunnit och alla ska få pris. Ja, just det, dronten: fågeln som var lätt att fånga, men vars kött smakade illa när man väl fångat den. Särskilt under ett valår spelar många politiska partier rollen som dront och erbjuder lättfångade budskap med besk eftersmak, men det är inte sant, det dronten säger i Alice i Underlandet. Alla vinner inte på löften om allt till alla – snarare kan förlorarna bli väldigt många.

Dagens regering har ägnat energin åt oväsentligheter eller rent kontraproduktiva förslag som vinstförbud och att tvinga bort vardagssjukvård från vårdval i människors närhet in på universitetssjukhus.

För oss liberaler är en annan riktning solklar: kvalitet och kunskap är vägen framåt. Vi människor ska vara trygga och fria, även då vi är som allra sjukast. Vi vill därför sätta upp tydliga regler för kapplöpningen, och vi vill sparka dronten från tävlingsledarrollen. Sjukvård ska ges efter behov, inte baseras på efterfrågan eller erbjudas ojämlikt över landet på lösa boliner.

Politik är att få förtroende att skapa ett bättre samhälle imorgon än det vi har i dag. Varken dronten eller slumpmässighet har någon plats i den framtiden.

ANNA STARBRINK OCH LINA NORDQUIST

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev