Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Låt fler läkare etablera sig inom primärvården

Publicerad: 23 April 2008, 04:05

Läkare från andra specialiteter kan komplettera sin kompetens, föreslår Björn Olsson och Meta Wiborgh.


Vi välkomnar utredningen Vårdval i Sverige som presenterades av Toivo Heinsoo den 14 april.

Att sätta patienternas rätt att fritt välja läkare i primärvården i centrum för ett förändrings­arbete har länge stått högt på önskelistan för både patienter och läkare i primärvården.

System som bygger på att patienten tar sin samhällsfinansiering (vårdpeng) med sig till den vårdgivare som han eller hon väljer har använts i andra länder och de har visat sig fungera väl.

Förändringen skulle innebära en maktförskjutning från landstingspolitiker och administratörer till patienterna. Därför kan man befara att en del landsting kommer att motsätta sig eller åtminstone försöka förhala reformen i förhoppningen att ett regimskifte vid nästa val skulle innebära att det sedan länge välbehövliga stärkandet av patienternas ställning än en gång förhindras. Så skedde med husläkarlagen  i mitten av 1990-talet och risken finns att historien upprepas.

För att snabbt kunna genomföra ett fritt vårdval i primärvården föreslås i utredningen att den nuvarande skrivningen i hälso- och sjukvårdslagen om att alla ska ha rätt till en fast kontakt i primärvården med en läkare som är specialist i allmänmedicin ändras, så att specialitets­kravet tas bort. Det tror vi vore olyckligt. Det skulle bana väg för en utveckling där smala specialister skulle etablera sig i primärvården i stor utsträckning och det breda perspektivet i läkar­kontakterna som bara läkare med specialistkompetens i allmänmedicin kan erbjuda skulle bli undantag snarare än regel.

Vi kan se framför oss polikliniker där olika smala specialister remitterar patienter mellan varandra och där helhetsperspektivet försvinner. En sådan utveckling kommer inte att gagna vare sig patienterna eller sjukvårdsekonomin.

Men utredarna har rätt i att det är önskvärt att snabbt kunna genomföra det föreslagna fria vårdvalet och att ett problem i detta sammanhang är bristen på kliniskt verksamma läkare med specialistkompetens i allmänmedicin.

Därför föreslår vi att även läkare som inte är specialister i allmänmedicin ska kunna etablera sig som läkare i primär­vården med egen patientlista och med det i utredningen förut­skickade grundåtagandet. Detta ska dock ske under en övergångsperiod och för att få be­hålla etableringsrätten ska dessa läkare inom en viss given tid (förslagsvis två till fyra år beroende på förkunskaper) komplettera sin kompetens till specialitet i allmänmedicin. I utformningen av denna komplettering bör Läkaresällskapets sektion för allmänmedicn, Sfam, engageras.

Endast om primärvårdens läkare är specialister i allmänmedicin tror vi nämligen att ett fritt vårdval i primärvården kan genomföras på ett kostnadseffektivt sätt och med bibehållande av en tillräckligt hög kvalitet.

Meta Wiborgh, Björn Olsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev