Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Låt fotterapeuten bidra i hela vården"

Publicerad: 18 juni 2013, 12:23

Vi är en glömd yrkesgrupp som borde vara helt naturlig på vårdavdelningar, skriver fotterapeuten Eva Jääskeläinen.


Jag läste i Dagens Medicin nr 20/13 om trycksår, och som medicinsk fotterapeut blir jag så upprörd. Jag känner att vi är en glömd yrkesgrupp som borde vara helt naturlig på vårdavdelningar i sjukhus- och sjukhemsvärlden. Men icke, fotvård tror många är lyx.

Det är ju till oss som patienter kommer när de fått trycksår som inte läker, eller efter amputation som gjorts till följd av dem.

Vi ska ju arbeta mer preventivt men så är det inte i dag. Jag tror att alla är så stressade att man inte hinner planera vården rätt.

Vi medicinska fotterapeuter har gått tre terminer heltid på yrkeshögskola. (Det finns även en snabbkurs på 22 veckor, med helt annan utbildning men med samma titel som vår, tyvärr.) Jag tror att om personalen på sjukhusen kände till oss så kanske vi skulle bli en naturlig del av vården.

Själv jobbar jag på en vårdcentral i Trollhättan och just nu bjuder jag alla i personalen på en behandling i syfte att lära dem vad jag gör, Learning by doing! Men mer hjälp behövs för att öka kunskapen hos alla i vården.

Relaterat material

Rankning sätter tryck på sjukhusen

”Trycksåren uppkommer på akuten”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev