Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Låt inte kostnad för HPV-vaccin hindra andra metoder mot cancer

Publicerad: 28 november 2007, 05:03

REPLIK Risken är att pengarna inte räcker till både ett allmänt vaccinationsprogram och till att effektivisera den allmänna cellprovstagningen, skriver Viveca Odlind.


Instämmer helt med Peter Bistoletti i Dagens Medicin nr 47/07 att beslut om förebyggande insatser mot cervixcancer måste vila på hälsoekonomiska modellstudier. Just nu diskuteras ett eventuellt allmänt vaccinationsprogram mot HPV 16/18 av alla svenska 12-13-åriga flickor. Ett sådant program skulle kunna leda till sänkt cervixcancerfrekvens om 20–30 år.

Samtidigt visar flera nya rapporter att mycket kan förbättras redan i dag, vilket skulle kunna leda till sänkt cervixcancerfrekvens inom bara några år.

Peter Bistoletti framhåller just sådana åtgärder som jag ville peka på i min krönika, det vill säga effektivisering av den allmänna cellprovstagningen, inklusive HPV-testning. Om pengarna räcker till både allmän vaccination mot HPV 16/18 och en samtidig effektivisering av den allmänna cellprovstagningen och HPV-testning, är det säkert det bästa på kort och lång sikt. Men jag känner en oro för att stora kostnader för ett vaccinations­program kan bli ett hinder för andra förbättringar som kan förebygga cervixcancer.

Och om inte pengarna räcker till allt – vad bör vi då välja?

Min fråga avsåg att ställa kostnad och nytta med ett allmänt vaccinationsprogram mot kostnad och nytta med en förbättring och effektivisering av den allmänna cellprovstagningen.

Skulle man genom nya rutiner för kallelse och provtagning och speciell uppföljning av bärare av högrisk-HPV kunna uppnå minskad cancerförekomst snabbare och till en avsevärt lägre kostnad för samhället än ett allmänt vaccinationsprogram?

Det var den hälsoekonomiska beräkningen jag efterfrågade!

Viveca Odlind

Viveca Odlind
är adjungerad professor i gynekologi, Uppsala universitet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News