lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt oss mötas om kollektivavtal i vårdbemanningsbranschen”

Den hyrmarknad som nu exploderar är inte hållbar med nuvarande villkor, skriver Malin Gabrielsson (KD), Jimmy Loord (KD) och Hans-Inge Smetana (KD) i en replik. (1 kommentar)

Publicerad: 20 juni 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malin Gabrielsson, Jimmy Loord och Hans-Inge Smetana.

Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se


Eva Domanders och Patrik Eidfelt, representanter för Kompetensföretagen, önskar i en debattartikel på dagensmedicin.se 9 juni stärkt dialog och samarbete mellan regionerna och vårdbemanningsbranschen. Vi välkomnar detta och vill komplettera med behovet av kollektivavtal och en etisk plattform.

Hanteringen av hyrpersonal är en av vårdens stora nyckelfrågor när vi går in i det stora vårddecenniet, då allt fler äldre i Sverige kommer att innebära ett större behov av vård. Frågetecknen måste rätas ut och som politiker står vi redo för samtal med både fackföreningar och företag.

Läs mer: ”Fokus för vårdens kompetensförsörjning måste skifta”

I ett läge när den svenska sjukvården under den borgerliga regeringen ställer om och växlar upp, för att frigöra vårdplatser och anpassa kapaciteten för de framtida behoven, ställs frågan om hyrpersonal på sin spets. Det är viktigt att komma ihåg att inhyrd bemanningspersonal rätt använd är en bra möjlighet för regioner att klara bemanning, vårdkvalitet och god ekonomisk hushållning.

De företag som ställer upp med personal på kort varsel och för specifika uppdrag fyller därmed en viktig funktion och kommer även framöver att behövas i svensk sjukvård. Vi är tacksamma för de enskilda företag som efter våra inspel i debatten tagit kontakt med oss för att hitta bättre lösningar för upphandlingsavtal och individuella situationer.

Samtidigt är det systemet som helhet som måste förändras. Vi behöver få stabila kollektivavtal på plats och en möjlighet att skapa hållbara strukturer för hela branschen. För att få till samtal behövs en tydlig motpart – finns det en sådan? Samtliga hyrbolag behöver engagera sig i frågan och organisera sig för samtal.

Den hyrmarknad som nu exploderar är inte hållbar med nuvarande villkor. Kvaliteten som måste finnas där för att sjukvården ska fungera kan i nuläget inte säkerställas. Fackföreningar, företag och regionens representanter måste sitta ner för att lösa kvaliteten och de ekonomiska förutsättningarna i sjukvården på ett långsiktigt hållbart sätt.

Svensk sjukvård kommer det kommande decenniet att behöva fungera bättre än någonsin, och där har alla inblandade parter en viktig roll att spela. Det är uppenbart att relationerna måste bli bättre och samtalen fler, och vi vill nu uppmana företagen att koordinera sina röster för att kunna sitta ner i de möten om kollektivavtal och långsiktiga villkor som politiker, fackföreningar och företag behöver ha.

Malin Gabrielsson (KD), regionråd, Region Västmanland

Jimmy Loord (KD), regionråd, Region Kalmar län

Hans-Inge Smetana (KD), gruppledare för Kristdemokraterna, Region Västerbotten

Följ debatten:

1. ”Fokus för vårdens kompetensförsörjning måste skifta”

2. ”Låt oss mötas om kollektivavtal i vårdbemanningsbranschen”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

-

2023-06-22

Att det är dags för något nytt är alldeles uppenbart!
Men att artikelförfattarna ser direkta fördelar med just kollektivavtalen är minst sagt, väldigt diffust. Därför blir jag nyfiken och undrar:
Vad blir den konkreta kvalitetsvinsten med kollektivavtal?
Om artikelförfattarna svarar så gör det då med konkreta raka besked kopplat till just kvalitetsfördelarna. Det duger inte med samma generella svar som har använts i årtionden utan jag vill läsa om nya vinklar och nya sätt att adressera problemet.
Politiskt är det dags för ett fokusskifte. Det duger inte att stå på barrikaden och hävda att det är ”dyrt”, ”patientosäkert”, "dålig kontinuitet" och göda drömmen om att alla ”problem” löses när bemanningspersonalen kommer hem till Regionerna.
Det finns massor med saker som ni politiker redan har i verktygslådan som ni kan använda i regionerna som leder till det ni så gärna drömmer om men på de 30 år jag arbetat inom sjukvården så har inget sipprat ner till oss som arbetar patientnära. Ser fram mot ert svar!

30 år senare, på västfronten intet nytt!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev