Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt oss tillämpa rullande förskrivning”

Med dagens teknik behövs inte regeln om ett års giltighet för recept. Den ökar administrationen och krånglar till det för patienten i onödan, anser apotekaren Maj-Britt Elmvik.

Publicerad: 30 maj 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare.


Ämnen i artikeln:

FarmaciFörskrivningLäkemedel

Patienten ska aldrig behöva ringa vården för att förnya sitt recept. Det är slöseri med tid för patienten, sjuksköterskan och läkaren.

Administrationen måste minska. Låt oss i Sverige göra som i andra länder: tillämpa rullande förskrivning. Vid rullande förskrivning används den elektroniska listan över förskrivna läkemedel. Patienten tar ut de läkemedel som behövs och behöver inte planera sina uttag för att recept går ut. 

Läs mer: Stopp för recept på papper

Listan ska uppdateras och alltid hållas aktuell. Då behöver det inte bli dagens röra med gamla och nya mediciner av olika styrkor och ny och gammal dosering.

Att lagra mediciner hemma som kanske inte kommer till användning är en risk. Barn på besök kan hitta burkarna och äta pillren. Läkemedel ger dessutom ofta utsläpp av farliga ämnen. Om överbliven medicin lämnas tillbaka till apoteken ser de till att destruktionen sker på ett bra sätt. Men om resterna hamnar i miljön blir de självklart en belastning.

De gula recepten har gjort sitt och det blir inte som förr när bunten lämnades in med frågan om vilka som fortfarande är giltiga. Med rullande förskrivning blir ett års giltighet för recept inte längre viktigt och behöver inte kopplas till återbesök. Istället bestämmer läkare och patient tillsammans när nästa kontroll behövs. Vårdcentralen ser till att kalla patienten. Det ger minskad stress och press både för förskrivare och patient. Självklart ska förskrivare eller patient ta kontakt när behov uppstår.

Vid rullande förskrivning ska apoteket kunna avråda från eller neka utlämning om det uppstått problem. Patienten kontaktar då sin vårdcentral och får om möjligt ersättningsmedicin tills en ändring genomförts.

Det borde vara en enkel ändring att gå över till rullande förskrivning av mediciner för kronisk behandling. Med dagens teknik behövs inte regeln om ett års giltighet för recept. Den regeln ökar administrationen och krånglar till det för patienten helt i onödan. 

Maj-Britt Elmvik, leg apotekare

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev