Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt sjuksköterskornas specialistutbildning likna läkarnas”

Publicerad: 21 december 2016, 13:00

Peter Carpelan (M), personallandstingsråd Stockholms läns landsting.

Foto: Anna Molander

M-landstingsrådet Peter Carpelan, i Stockholms läns landsting, försvarar förslaget om en verksamhetsförlagd specialistutbildning för sjuksköterskor i en replik till socialdemokraterna Erika Ullberg och Jens Sjöströms kritik.


Replik på debattartikeln ”Carpelans förslag riskerar splittra utbildningarna”.

Stockholms läns landsting, står precis som övriga landsting och regioner, inför stora utmaningar för att klara av den långsiktiga kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. Därför är det djupt olyckligt att den socialdemokratiska oppositionen i landstinget duckar och vägrar se att ansvaret för kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvården är ett gemensamt ansvar mellan staten, å ena sidan, och landsting/regioner, å andra sidan.

Som personallandstingsråd tog jag därför initiativ till en kompetensförsörjningsstrategi som pekar ut fem strategiska områden såsom kompetensförsörjning, utbildning, vidareutbildning, lönebildning samt ledarskap. Socialdemokraterna valde dock med Erika Ullberg (S) och Jens Sjöström (S) i spetsen att i sista stund hoppa av det blocköverskridande samarbetet. Detta kan inte ses som något annat än en ovilja att stärka Stockholms läns landsting som arbetsgivare.

Formen för sjuksköterskornas specialistutbildning behöver diskuteras. I dag behöver en sjuksköterska studera i tre år för att bli legitimerad sjuksköterska. För att uppnå specialistkompetens krävs ytterligare 1-1,5 år vid högskola/universitet. Läkarnas specialisttjänstgöring är inte en akademisk utbildning utan en verksamhetsförlagd specialistutbildning under minst fem år med lön. Vi föreslår en liknande modell för sjuksköterskor. Om den fungerar för läkarna, varför skulle den inte fungera för sjuksköterskorna?

En förändring av specialistsjuksköterskeutbildningen från en akademisk utbildning till en verksamhetsförlagd utbildning, likt den som finns för läkarna, skulle exempelvis kunna leda till en ökad flexibilitet vad gäller inriktningen på specialistutbildningen i stället för dagens elva inriktningar med en 12:e valfri inriktning för högskola/universitet att besluta om. Här kan jämföras med läkarnas 44 basspecialiteter, nio grenspecialiteter och tio tilläggsspecialiteter som finns för att tillgodose hälso- och sjukvårdens behov av allt mer subspecialiserade specialistläkare.

En förändring, om möjlig, kommer naturligtvis att diskuteras med berörda parter. Jag har i början av nästa år bjudit in bland andra Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet för att diskutera frågan. I stället för att fara med osanning och insinuationer om Stockholms läns landsting borde Ullberg (S) och Sjöström (S) uppvakta den socialdemokratiskt styrda regeringen och se till att de tar sitt ansvar för att säkra den långsiktiga kompetensförsörjningen i hälso- och sjukvåden.

Relaterat material

”Ska sjuksköterskor förpassas till lärlingsutbildningar?”

”Carpelans förslag riskerar splittra utbildningarna”

PETER CARPELAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev