söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Låt vårdteamets arbetsredskap förbli internt”

Publicerad: 25 april 2013, 05:30

Är det till patient­ernas bästa att de fritt ska kunna läsa sina
journaler via internet? undrar överläkare Annette Riis.


I en tid då de flesta landsting ska spara för fullt, en allt mindre personalstyrka ska ta hand om äldre och sjukare patienter än tidigare, och ökad patientsäkerhet är vårt absoluta mål, kan man undra om det är till patienternas bästa att de fritt ska kunna läsa sina journaler via internet, och om det är etiskt försvarbart.

Journalen är behandlingsteamets kommunikations- och dokumentationsredskap, där medicinska och medmänskliga  bedömningar, tankar och termer florerar fritt för patienternas  bästa.

Om man i den interna kommunikationen ska ta hänsyn till att också patienten och eventuellt  anhöriga ska ”läsa med” – kommer man i vissa fall  att formulera sig annorlunda, och som yttersta konsekvens med reducerad patient­säkerhet som följd. Vi läkare och det samlade vårdteamet strävar efter full öppenhet och direkt patientkontakt.

Låt oss behålla vårt gemensamma arbetsredskap – journalen – internt. Låt oss använda vår knappa tid till patientmöte och samtal. Inte till funderingar om formuleringsnyanser i den elektroniska journalen.

Detta utesluter inte att patienten ska ha möjlighet till full tillgänglighet till sin journal – vilket  redan gäller i dag – men då som bäst med en läkare vid sin sida, som kan förklara och tydliggöra.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev