måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lätt att tro att bara läkaren blir chef löser vi problemen”

Det är inte alltid experten som är den bästa chefen, skriver Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom vård och omsorg.

Publicerad: 16 oktober 2020, 11:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom vård och omsorg, Livo.


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Ledarna inom Vård och omsorg, Livo, välkomnar debattinlägget från Sjukhusläkarna och Läkarförbundets chefsförening om chefens betydelse för svensk sjukvård. Vi delar dock inte deras slutsats att fler chefer som är läkare är lösningen på sjukvårdens problem. 

Vi anser att chefens uppgift är att skapa förutsättningar för sina medarbetare – experterna – att leverera sitt bidrag till att nå målen. Det innebär att det inte alltid är experten som är den bästa chefen. Vårdarbetsgivare måste i stället värdera ledarskapet högre än vad som sker i dag och i större utsträckning rekrytera chefer utifrån ledarskapsförmåga.

Svensk sjukvård står inför ännu större utmaningar än före pandemin. Vi behöver mer än någonsin effektivisera verksamheter genom att tillvarata de möjligheter till mer avancerad vård som den tekniska utvecklingen erbjuder. För att lyckas behöver chefer många strängar på sin lyra och långt ifrån bara medicinsk expertis. 

Genom våra medlemmar vet vi att chefer i vården har bristande förutsättningar för ledarskap. De har för mycket administration, krångliga datasystem och utför arbetsuppgifter som borde ligga långt utanför chefsuppdraget. Ofta har de mycket stora medarbetargrupper; fler än 40 direktrapporterande är inte ovanligt.  

Det är lätt att tro att bara experten/läkaren blir chef så löser vi problemen. Så enkelt är det inte. Många gånger kan experten vara så fokuserad på sin medicinska expertis att chefsuppdragets uppgift, att se det större sammanhanget, går förlorat. Debattörerna verkar vara medvetna om det när de vill erbjuda experten en fot kvar i klinisk tjänst för att acceptera ett chefskap. 

Vi i Livo menar att chefen måste vara villig att lämna sitt expertområde för att ägna sig fullt ut åt att leda verksamhet och medarbetare. Det valet kan vara svårt, vilket alla kan bli lidande av.

För att lyckas i ledaruppdraget behöver inte chefen vara den mest kunniga på området. Förmågan att uppnå mål, utveckla verksamheten och medarbetarna måste vara överordnat att själv kunna utföra medarbetarnas uppgifter.

Ledarskapet i en organisation, där inte den främsta experten är chef per automatik, bygger på dialog, inkludering och tillit. Det är framtidens ledarskap. 

Viktigast av allt är att chefer har rimliga förutsättningar att utföra sina uppdrag för att tillsammans med sina medarbetare ge patienterna den bästa vården. 

Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom vård och omsorg, en branschförening inom fackförbundet Ledarna

Replik på

”Fler läkare som chefer borde vara självklart” 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev