Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lika villkor måste gälla för vårdföretag”

Publicerad: 30 augusti 2013, 11:49

Över en natt missgynnas små och medarbetar­ägda bolag jämfört med andra, skriver Carola Lemne, vd Praktikertjänst, i en replik till Lars Brune.


I ett debattinlägg den 14 augusti går vårdentreprenören Lars Brune hårt emot att Praktikertjänst motsätter sig regeringens förslag om förändring av 3:12-reglerna. Vi tror tyvärr att förslaget som det ser ut nu långsiktigt urholkar mångfalden i svensk privat vård.
Vi är inte ensamma i vår kritik mot förslaget utan även organisationer som Företagarna, Svenskt Näringsliv och Almega är mycket kritiska och anser att förslaget är tillväxthämmande och försvårar för små bolag att utvecklas och växa.

Lagrådet har i svidande kritik sagt att man   … inte kan tillstyrka att förslaget läggs till grund för lagstiftning  eftersom  … sammantagna konsekvenser är svåra att överblicka samt att det är tveksamt om förslagen är utformade så att de tillgodoser de angivna syftena .

Praktikertjänst har funnits i 53 år och startade med idén om att läkare som varje dag är aktiva och träffar patienter kan utveckla vården om de går samman. För att ingen skulle få för stor makt över bolaget begränsades ägarandelen till 0,25 procent. Det var innan det fanns några 3:12-regler och modellen handlar inte om att få skattefördelar utan om att skapa en modell som främjar kvalitet. Vi har därför heller inte nyttjat 3:12-reglerna fullt ut. Det har gett oss medel att investera i innovativa vårdsatsningar.

Det är tufft att vara entreprenör inom vården. Kraven är hårda och administrationen tung. Med regeringens förslag kommer detta att bli ännu tuffare. Över en natt missgynnas små och medarbetar­ägda bolag jämfört med andra.

För aktiva aktieägare som äger mindre än 4 procent innebär det att man kommer att behöva betala mångdubbelt högre skatt än ett bolag med passiva ägare. För de som äger mer än 4 procent kommer det att krävas att man tar ut en lön på nivåer (upp till 2,25 miljoner kronor) som de flesta bara kan drömma om för att man ska få ta ut vinst.

Vi kan inte tyst se på när konkurrensen inom vårdbranschen snedvrids till att gynna risk­kapitalister och investmentbolag framför företag där ägarna personligen träffar patienter dagligen

Relaterat material

"De små bolagen blir vinnarna med det nya lagförslaget!"

”Lagförslaget gynnar de största bolagen”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev