onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Listning på apotek skulle kräva omfattande administration”

Publicerad: 9 april 2014, 11:12

Sveriges apoteksförening har reagerat på läkaren Daniel Carlzons förslag om att apotekskunder ska lista sig på apotek


Den omreglerade apoteksmarknaden har levererat en rad fördelar till Sveriges medborgare. 40 procent fler apotek, dramatiskt bättre öppettider och en utveckling av service och tjänster. Detta utan att det har kostat mer för det offentliga.

På ett område är det ungefär som förut. Apotekens lokala lager klarar att leverera runt 95 procent av recepten direkt när kunden kommer. Trots att distributionsvillkoren på många orter försämrats, trots att antalet produkter som inte går att beställa från leverantören ökat och trots att betydligt striktare regler för generiskt utbyte försvårar lagerhållning och logistik, har apoteken klarat av att behålla ungefär samma direktexpedieringsgrad. Det gör de genom att jobba aktivt och effektivt med sin lagerhållning.

Även om arbetet med att hålla rätt lager är bra och effektivt, upplever många av apotekens kunder att något har hänt de senaste åren. Eftersom ökat antal restnoteringar samt det generiska utbytet ibland leder till att även stora läkemedelsgrupper inte finns inne när kunden kommer, är det en del som på ett individuellt plan upplever att tillgängligheten blivit sämre än tidigare.

I debatten hörs en rad förslag om hur man ska komma till rätta med detta. Krav på ökat antal regleringar är ett vanligt sådant – trots att det är lätt att påvisa att det är dagens överreglering som till del hindrar apoteken från att förbättra graden av direktexpediering.

En mer konstruktiv inriktning har nyligen presenterats av Daniel Carlzon från Läkarförbundet, som föreslår ett ”Vårdval apotek”. Idén är att kunder ska lista sig på apotek, på samma sätt som de i dag listar sig på en vårdcentral.

Låt oss börja med att säga att vi välkomnar varje inlägg där ambitionen är att stärka apotekens roll i vårdkedjan och där effekten blir att apotekens möjlighet att ge kvalificerad och kvalitetssäkrad läkemedelsrådgivning stärks. Vi välkomnar också en diskussion om förslag som ökar möjligheterna för apoteken att ytterligare bidra med vård- och hälsotjänster i vårdkedjan och stärka apotekens redan viktiga bidrag för människors egenvård.

Hur apotekens ekonomiska ersättning konstrueras påverkar förstås vilka apotek vi har. Premierar staten rådgivning och ökade insatser för egenvård och folkhälsa, kommer det att synas direkt i den verksamhet som bedrivs.

Ett problem med Carlzons förslag är att förslaget tar sikte på symtomen, men inte på orsaken till det som förslaget säger sig vara ämnat att åtgärda. En annan invändning är att en listning med tillhörande ”apotekspeng” kräver en omfattande administration för landsting och apotek, utan att någon tillkommande konkurrenseffekt kan väntas.

Det bästa för ett apotek är redan i dag att ha läkemedlet inne när kunden kommer. Detta klarar apoteken som sagt ungefär lika bra i dag som under monopoltiden. Även om man ändrar den ekonomiska ersättningsmodellen till apoteken enligt Carlzons förslag, kommer de bakomliggande hindren för att förbättra tillgängligheten finnas kvar. Det handlar om att apoteken inte kan styra vilka generika som ska lagerhållas och levereras. Det handlar om att det är distributörerna som bestämmer huruvida ett apotek har möjlighet att leva upp till 24-timmarsregeln eller inte. Hur distributionen fungerar påverkar också apotekens möjligheter att effektivisera sitt interna logistikarbete.

Enda effektiva möjligheten att förbättra tillgängligheten till läkemedel – och fortsatt behålla de positiva effekterna av apoteksomregleringen – är att låta apoteken få en bättre möjlighet att påverka sina egna villkor. Apoteken fajtas varje dag om att ge kunderna bästa möjliga service och konkurrensen är knivskarp.

Idéer för hur det kan gå till har apoteksmarknaden sedan länge – och färdiga förslag finns på bordet. Vi diskuterar mer än gärna med andra aktörer, däribland Läkarförbundet. I grunden delar vi samma mål – Sveriges patienter ska ha bästa möjliga tillgänglighet till läkemedel och bästa möjliga rådgivning. Låt oss jobba tillsammans för att hjälpa politiker och ansvariga myndigheter förstå att verktygen för att förbättra situationen finns inom räckhåll.

Relaterat material

Läkare föreslår vårdval för apoteken

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev