Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Lösningen är inte att försämra vården för cancerpatienter”

Publicerad: 26 september 2016, 05:00

Bo Karlsson, ordförande ILCO Tarm- uro- och stomiförbundet, och Katarina Johansson, ordförande Nätverket mot cancer.

Det är inte patienterna det är fel på, det är vårdens organisation som måste ändras, skriver två debattörer.


Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomarGöran Stiernstedt

Att läkare tycker att cancersjuka får för mycket och för bra vård, det trodde vi aldrig vi skulle få läsa. Det är inte bara stötande och oetiskt, det går också tvärtemot den medicinska forskningsutvecklingen som gjort enorma framsteg och gett oss nya behandlingar och läkemedel som lett till att vi kan överleva och leva längre trots en cancersjukdom.

Jonas F Ludvigsson, Pär Myrelid och Jonas Halfvarsson skriver i Dagens Medicin nr 37/16:

”Prioriteringen av cancervården måste då ställas mot IBD som i hög utsträckning drabbar unga”.

Absolut inte! Det är inte patienterna det är fel på, det är vårdens organisation som måste ändras. Lösningen för dåligt omhändertagna IBD-patienter är inte att försämra vården för cancerpatienter. IBD är dessutom en sjukdom som innebär en ökad risk för just cancer, ska även IBD-patienter som får cancer prioriteras ned? Vad är logiken i det?

Regeringens nationella samordnare för effektivare resursutnyttjande inom hälso- och sjukvården Göran Stiernstedt konstaterade i sin utredning Effektiv vård (SOU 2016:2) att det inte i första hand handlar om pengar och resurser:

”Utredningens övergripande slutsats är att det finns en stor samlad effektiviseringspotential och att resursbrist mer sällan är problemet när det gäller att förbättra effektiviteten.”

Nej, det är inte pengar som saknas för IBD-vården.

Nej, det är inte pengar som saknas för IBD-vården. Det som behövs är att läkare och vårdchefer som Ludvigsson, Myrelid och Halfvarsson jobbar smartare och mer effektivt. Att diagnoser ställs tidigt, att patienter inte hamnars i årslånga köer, att nya behandlingar används, att effektiv hemsjukvård införs, att logistiken blir bättre så att tiden från diagnos till behandling kortas, att provsvar inte behöver ta flera veckor, att fler specialistkliniker införs.

Vi har länge krävt en mer specialiserad och samlad vård. Alla landsting behöver inte göra allt. Som patient är jag villig att resa och ta mig till ett sjukhus en bit bort om jag vet att det är där som specialistkompetensen finns om just min sjukdom, de må vara cancer eller IBD. Stiernstedt gick så långt i sin utredning att han föreslog att tvångsåtgärder sätts in om inte landstingen i högre grad samlas kring gemensamma lösningar samt allokerar resurser för detta.

Ludvigssons, Myrelids och Halfvarssons förslag att IBD-patienter ska få bättre behandling på bekostnad av andra sjuka är häpnadsväckande.

Relaterat material

”Cancer tränger undan vård av inflammatoriska tarmsjukdomar”

BO KARLSSON OCH KATARINA JOHANSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev