söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Luftföroreningar är vår tids rökning”

Publicerad: 7 december 2018, 12:00

Lotta Velin är student på läkarprogrammet vid Lunds universitet.

Klimatförändringarnas sanna effekt känner vi av med stetoskopet mot våra patienters lungor, skriver läkarstudenten Lotta Velin från klimattoppmötet i Polen.

Ämnen i artikeln:

WHO

Klimatförändringarnas sanna effekt känner vi av med stetoskopet mot våra patienters lungor. Varje år dör sju miljoner människor i förtid till följd av luftföroreningar. ”Varje dag som politikerna fördröjer arbetet mot klimatförändringar så bör de fundera: ’hur många miljoner liv till är jag redo att offra?’ ” sa Maria Neira, Världshälsoorganisationens, WHO, direktör för folkhälsa, miljö och sociala bestämningsfaktorer för hälsa, på WHO:s pressmöte för rapporten ”COP24 Special Report on Health and Climate Change”.

Jag befinner mig på ett av världens största möten för global hälsa: COP24. Klimattoppmötet som ska se till att alla världens länder kommer överens om en regelbok som operationaliserar Parisavtalet. Parisavtalet ska begränsa våra utsläpp och därmed den globala uppvärmningen till max 2 grader jämfört med förindustriella nivåer, med målet inställt på 1,5 grader. WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom kallar Parisavtalet för ”vår tids potentiellt starkaste avtal för hälsa”1. Det är därför som jag, läkarstudent på termin sju i Lund, är i Katowice i Polen denna vecka.

Det är samma utsläpp som har lett oss till klimatkrisen som nu hotar miljontals liv.

Över 90 procent av dem som bor i stadsmiljöer utsätts för luft som innehåller högre nivåer av föroreningar än vad WHO bedömer som acceptabelt2. Luftföroreningar är även den näst vanligaste orsaken till dödsfall i icke-smittsamma sjukdomar globalt sett. 30 oktober till 1 november arrangerade WHO för första gången en konferens på temat luftföroreningar och hälsa. Tedros Adhanom höll då ett brandtal om att luftföroreningar är vår tids nya rökning och att vi, inte minst sjukvården och läkarkåren, måste börja behandla den som det3.

Luftföroreningar är en annan sida av myntet klimatförändringar. Oftast talar vi om dessa två frågor som helt separata från varandra, men faktum är att det är samma utsläpp som har lett oss till klimatkrisen som nu hotar miljontals liv. Klimatförändringar är vår tids största folkhälsoutmaning och hotar att ta oss tillbaka femtio år i tiden – en tidsresa som suddar ut de enorma framsteg som har gjorts i den globala hälsan.

Men det som gör klimat och hälsa till ett roligt ämne att prata om är den stora möjlighet som denna ingång utgör! I WHO-rapporten finns det sju rekommendationer till beslutsfattare. Här är ett axplock:

1. Sluta se investeringar i klimatarbete som en kostnad. Hälsovinsterna och därmed även de ekonomiska vinsterna som det innebär är mer än tre gånger större!4

2. Utveckla resiliens i våra sjukvårdssystem. Detta innebär dels ett stort behov av att stärka infrastrukturen i utvecklingsländer, men även utveckling av program för att monitorera folkhälsan, och projekt för att förutspå förändringar i sjukdomsmönster till följd av klimatförändringar. Ett exempel på detta är ett initiativ där man har studerat förekomsten av dengue-infektioner i förhållande till luftfuktigheten.5

3. Använd er bästa advokat – läkarna och sjuksköterskorna! I en undersökning gjord av IPSOS Mori framgår det att sjukvården är den profession som har störst förtroende. Detta förklaras genom att läkare och sjuksköterskor anses ha enbart patientens bästa i åtanke – inga intressekonflikter eller önskan om att försöka sälja något till patienterna.6

4. Investera klimatbistånd i hälsoprojekt. Bistånd till utvecklingsländer är essentiellt för att bekämpa klimatförändringar och en kärna i Parisavtalet. Dock går i dagsläget endast 0,5 procent av klimatfinansieringen i utvecklingsländer till projekt som rör hälsa.7

Klimatkrisen är alarmerande och skrämmande. Den är abstrakt och känns ofta som ett långväga hot. Men ger vi klimathotet ett ansikte, ett par lungor och ett hjärta så har vi en utmaning som vi kan ta oss an. Och om vi gör det rätt och om vi gör det nu så har vi en hållbar värld för oss alla att vänta.

LOTTA VELIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev