Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lugn, vi allmänläkare har tillräcklig kunskap

Publicerad: 28 november 2007, 05:29

REPLIK Det finns belägg för att dagens system ger nöjda patienter, skriver Gösta Eliasson.


Då och då dimper det ner inlägg i stil med Åke Reimers i Dagens Medicin nr 47, där det ifrågasätts om specialister i allmänmedicin ska stå för det primära omhändertagandet.

Argumenten är desamma: kunskapsbredden är för stor för att en distriktsläkare ska kunna behärska allt; patienterna får vänta för länge innan de får träffa sjukhusspecialist; det finns för få specialister i allmänmedicin, därför måste systemet ändras så att andra specialister tar hand om patienterna.

Vad gäller kunskapsbredden så kan jag lugna Åke Reimer med att detta inte utgör något större problem för en någotsånär erfaren allmänmedicinare. Relationen till våra patienter gör att vi blir både lyhörda och kostnadseffektiva när det gäller att upptäcka sjukdom.

Att vi sedan inte har kunskaper att utreda och behandla allting är helt i sin ordning, vi har ju tillgång till en kader av specialkunniga sjukhus­läkare att samarbeta med.

När det gäller pratet om doctor´s delay har jag ännu inte sett någon vederhäftig studie som visar att det föreligger några skillnader mellan specialister i allmänmedicin och andra läkare. Men även om så vore fallet gäller det att visa att denna fördröjning verkligen påverkar sjukdomsförloppet.

Så det tredje argumentet. Det finns tungt vetenskapligt belägg (B Starfield med flera) för att system med generalistläkare i första linjens hälso- och sjukvård uppvisar signifikant bättre hälsomått (bland annat sjuklighet och barnadödlighet), ger nöjdare patienter och minskar de totala sjukvårdskostnaderna. Det finns till och med stöd för påståendet att det kan vara farligt att träffa en sjukhusspecialist – om man inte är i medicinskt behov av detta, vilket gäller för över 90 procent av dem som söker primärvård.

Att åtgärda bristen på specialister i allmänmedicin så fort som möjligt borde därför ligga i allas intresse, även Åke Reimers.

Gösta Eliasson

Gösta Eliasson
är specialist i allmänmedicin, Falkenberg.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News