söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”M har kapat köerna innan och vi kan göra det igen”

Publicerad: 19 juli 2018, 05:00

Från vänster: Caroline Hedenström (M), ledamot i regionfullmäktige och beredningen för primärvård, psykiatri och tandvård i Region Skåne, Carl Johan Sonesson (M), regionråd i opposition och andra vice ordförande regionstyrelsen i Region Skåne och Anna Jähnke (M), ledamot i regionfullmäktige i Region Skåne.

”Facit efter fyra år med socialdemokraterna: längre vårdköer, hundratals färre vårdplatser och sämre ekonomi. Moderaterna har kapat köerna innan och vi kan vända utvecklingen igen", skriver tre moderater i Skåne.

Ämnen i artikeln:

Region Skåne

Personalen drabbas hårt av den socialdemokratiska politik som skapar köer. Det är när den som arbetar i sjukvården inte får komma till sin rätt, när man belastas med arbetsuppgifter som inte är relevanta och när ens förslag på nya arbetssätt och vårdens utveckling inte tas till vara som man tröttnar, slutar eller till och med blir sjukskriven.

För att bryta denna onda spiral krävs ett nytt politiskt ledarskap. Moderaterna i Region Skåne vill efter valet se till att vårdens medarbetare lyfts med en starkare personalpolitik för sjukvården:

Fler möjligheter att göra karriär inom sjukvården

Det behövs medarbetare som brinner för innovation och som kan bidra med sitt kunnande i olika typer av specialistroller och på olika sätt bidra till att nya kollegor får en god upplärning. Inte bara chefer. Redan nu ser vi att helt nya yrkesgrupper blir en allt större del i sjukvården. Framtidens sjukvård byggs genom olika kombinationer av specialiteter och medarbetare som vågar och får tänka nytt.

Framtidens sjukvård byggs genom olika kombinationer av specialiteter.

Det ska löna sig att stanna kvar

Vi vill se till att det lönar sig att stanna kvar och bidra med erfarenhet. Lönespridningen måste bli bättre och det kan även handla om andra förmåner – utvecklings- och lönesamtal måste vara individuella på riktigt! Förutom en sund löneutveckling och premiering vid gott arbete är det också viktigt att hitta rätt arbetsplats. Människor trivs med olika ledarskap och olika arbetsplatser. Region Skåne får inte hindra möjligheten för vårdens medarbetare att hitta rätt, oavsett om arbetsgivaren är stor eller liten, offentlig eller privat.

En sammanhållen utbildningsplan

Vi vill att Region Skåne aktivt ställer krav på högskolorna att bättre förbereda studenterna för yrkesarbetet. Vi vill också att det ska finnas en tydlig introduktion för alla yrkesgrupper inom vården. Nationellt avsätter Moderaterna 400 miljoner kronor per år för att ge sjuksköterskor möjlighet att med bibehållen inkomst vidareutbilda sig till specialistsjuksköterska och 15 miljoner kronor per år för att utöka antalet utbildningsplatser till barnmorskor med 150 per år.

Vi är övertygade om att detta kan bidra till att sänka sjukskrivningstalen, skapa arbetsplatser där personalen känner sig uppskattade och skapa intresse för att fler ska vilja arbeta inom sjukvården i Skåne.

Vi vill att alla anställda i sjukvården ska känna stolthet. Över sig själva, sitt yrke och sin arbetsgivare. Det är inte alltid möjligt att åstadkomma underverk och därför är det viktigt för oss att den dagliga ledningen betonar vad som är möjligt, rimligt och prioriterat. Varje dag som medarbetare i den skånska vården ska både den nyanställda och den erfarna känna att ”här vill jag vara kvar”.

Med ett starkt moderat ledarskap både i Region Skåne och nationellt kan vi efter valet vända utvecklingen till det bättre igen.

CARL JOHAN SONESSON, CAROLINE HEDENSTRÖM, ANNA JÄHNKE

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev