Debatt
”Magstarkt att påstå att chefer inte förstår verksamheten”
Att hävda att det krävs läkarexamen för att förstå verksamheten är i det närmaste en skymf mot tusentals vårdchefer, skriver Jenny Wibacke i en replik.
Publicerad: 23 oktober 2020, 05:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom Vård och Omsorg, en branschförening inom fackförbundet Ledarna
Ämnen i artikeln:
LäkarförbundetDet är utmärkt att Sjukhusläkarna och Läkarförbundets chefsförening lyfter ledarskapets betydelse för en god vård. Diskussionen är viktig för medarbetare, patienter och skattebetalare. Men att påstå att det skulle krävas en läkarexamen för att förstå verksamheten som bedrivs är i det närmaste en skymf mot de tusentals vårdchefer som i dag utför ett fullgott arbete utifrån annan relevant utbildning.
Det är också ett underkännande av dem som har anställt dessa vårdchefer. För det är självklart så att i botten av varje chefsrekrytering görs en professionell bedömning av vilken kompetens som är nödvändig.
I vissa chefsroller är en läkarexamen en viktig del av denna kompetens, i andra är den inte det. Men i alla chefsroller där medarbetaransvar finns är förmågan att leda människor helt central. Den förmågan kommer inte per automatik via läkaren.
I många andra delar av arbetslivet vet man att chefer för att lyckas inte behöver vara den mest kunnige. Där inser man att i framtidens ledarskap är inte den främsta forskaren, produktutvecklaren eller farmaceuten nödvändigtvis den bästa på att få fram potentialen hos alla i teamet. Förmågan att genom dialog, delaktighet och tillit uppnå mål, utveckla verksamheten och medarbetare är överordnat att kunna utföra medarbetarnas uppgifter.
Vi håller dock med debattörerna om att vårdchefens förmåga att kommunicera med högre ledning och politiker är viktig. Men det finns inget som talar för att experten skulle vara den skickligaste kommunikatören. Tvärtom! Expertrollen är sällan naturligt förknippad med förmågan att anpassa information till en specifik målgrupp, en förmåga som tränas i de flesta ledarskapsutbildningar.
Vårens pandemi visade med all tydlighet att vårdens nuvarande chefer och medarbetare klarade sina uppdrag på bästa tänkbara sätt trots extrema förhållanden. Det finns alltså ingenting som pekar på att vi generellt sett har chefer med bristande förståelse för den verksamhet de ansvarar för.
Snarare står vi inför en ny utveckling där förmågan att leda mänskliga resurser i förändring blir allt viktigare. Vi behöver mer än någonsin effektivisera verksamheter genom att tillvarata de möjligheter till mer avancerad vård som finns genom teknisk utveckling. För att lyckas behöver chefer många strängar på sin lyra och långt ifrån bara medicinsk expertis.
Vårdarbetsgivare måste istället värdera ledarskapet högre än vad som sker i dag och i större utsträckning rekrytera chefer utifrån ledarskapsförmåga.
Jenny Wibacke, ordförande i Ledarna inom Vård och Omsorg, en branschförening inom fackförbundet Ledarna
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Ämnen i artikeln:
Läkarförbundet