Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Målet är att korta tiden från examen till specialisering”

Publicerad: 9 juli 2019, 11:15

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm. Edvin Bernhardsson (KD), vice ordförande i långtidsutredningen för hälso- och sjukvård.

Foto: ipiccy-collage.jpg

Vi vidhåller att det är viktigt att ta tillvara på den kunskap som många vikarierande underläkare tillgodogör sig, skriver Ella Bohlin (KD) och Edvin Bernhardsson (KD) i en replik.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Gabriella Schanning, ordförande för Sylf Stockholm, och Madeleine Liljegren, ordförande för Sylf, skriver i en replik i Dagens Medicin att lösningen på problemet stavas fler AT-platser.

Vi delar givetvis den uppfattningen. Vi anser dock att det är viktigt att se flera möjliga lösningar på problemet med lång tid från examen till specialisering, utan att tumma på kvalitén i vården eller i anställningen. Målet är att tiden mellan examen och specialisering ska förkortas. Vi vidhåller att det är viktigt att ta tillvara på den kunskap som många vikarierande underläkare tillgodogör sig i väntan på sin utbildningstjänst.

De långa väntetiderna som tyvärr finns för att få allmäntjänstgöring, AT, innebär numera ett tillfälligt stopp i karriären för nyutbildade läkare. Detta innebär ett tapp både för samhället och för den nyutbildade läkaren. För att långsiktigt klara kompetensförsörjningen behöver regionerna utöka sin kapacitet och kunna erbjuda fler AT-platser. Region Stockholm har budgeterat för 100 nya AT-block till 2020. Vi har samtidigt inget uppdrag att legitimera läkare för övriga landet, utan endast för de behov som finns inom Region Stockholms sjukvård.

Utökningen behöver ske i samverkan med verksamheterna för att garantera handledning och för att nå upp till Socialstyrelsens föreskrifter. Det är samtidigt viktigt att klargöra att det är sjukhusen, inte regionens förvaltningar, som skapar de nya tjänsterna. Regionen centralt kan tillhandahålla medel och samordna insatserna, men har varken mandat, möjlighet eller kunskap att skapa block ute på sjukhusen.

Samtidigt förbereder vi oss för den omställning som kommer att ske när läkarutbildningen på sikt ska reformeras. Allmäntjänstgöringen tas bort från läkarutbildningen och läkarutbildningen förlängs med en termin, varvid läkarlegitimation ansöks om direkt efter avslutad utbildning. Därefter kan man fortsätta med så kallad bastjänstgöring i ett år som del av specialisttjänstgöring.

För Region Stockholms del innebär detta att vi kommer att se över antalet platser för bastjänstöring för att detta inte ska bli en flaskhals i kompetenstrappan för läkare. Regionen kommer samtidigt att styra nya ST-block på ett tydligare sätt där vi ser behov. Det gäller bland annat allmänmedicin, psykiatri och akutsjukvård.

Läkare under utbildning är en viktig resurs. De har en lång utbildning bakom sig när de tillträder sin AT. Det är viktigt att komma ihåg att AT-läkare arbetar med särskilt förordnande och att de producerar hälso- och sjukvård samtidigt som de genomgår en utbildning.

Målet är att tiden mellan examen och specialisering ska förkortas.

För att läkarna ska kunna tillgodogöra sig vikarierande tid innan AT:n anser vi att det ska ställas likvärdiga krav på handledning och regleringar på de tjänsterna innan AT som under AT. Målet är att korta tiden från examen till specialisering för att säkra kompetensförsörjningen med god kvalité.

Relaterat material

”Lösningen på problemet stavas fler AT-platser”

”Låt kliniskt arbete tillgodoräknas i AT”

ELLA BOHLIN, EDVIN BERNHARDSSON

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev