Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Man kan inte ändra spelreglerna i halvtid

Publicerad: 16 februari 2010, 14:51

De moderata regionpolitikerna Catharina Blixen-Finecke och Martin Andreasson är irriterade över att Rikssjukvårdsnämnden ifrågasätter kriterierna för den framtida rikssjukvården.


Syftet med riksdagsbeslutet att skapa rikssjukvård inom några mycket smala högspecialiserade områden i vården var att säkerställa hög kvalitet och ekonomiskt effektiva verksamheter. Inte bara för patienternas skull är det viktigt att hålla fast vid denna tanke. I framtiden måste vi klara en allt tuffare internationell konkurrens. Våra patienter blir rörligare och möjligheten att söka vård i andra länder öppnar sig mer och mer. Ska vi kunna möta den konkurrensen är det nödvändigt att kraftsamla inom vissa områden.

Därför är det med stor förvåning vi i Dagens Medicin nr 3/10 läser turerna kring Rikssjukvårdsnämnden och dess ordförande, Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm. Oklarheterna kring Rikssjukvårdsnämndens oförmåga att fatta beslut tycks hela tiden öka.

Bordläggningen av hjärttransplantationsärendet i december var första spiken i kistan, och när nu generaldirektören som högsta ansvarig på Socialstyrelsen börjar ifrågasätta de kriterier som man själv har arbetat fram blir förvirringen total.

Kriterierna för rikssjukvård har arbetats fram i expertgrupper väl förankrade inom sina diagnoser. Ett enormt arbete är nedlagt för att hitta de rätta parametrarna för att jämföra resultat och behandling. Att nu i halvlek ändra spelreglerna, som Lars-Erik Holm föreslår, är att underkänna både Socialstyrelsens eget arbete och trovärdigheten för de rikssjukvårdsbeslut som redan är fattade.

Våra respektive regioner har nog­grant arbetat fram ansökningar till Rikssjukvårdsnämnden inför de olika diagnoser som varit uppe för beslut, och vi har i en del fall avstått från att söka när vi inte ansett att vi fullt ut har kunnat uppfylla alla kriterierna - inte utan vånda på hemmaplan.

Utifrån detta är det än mer viktigt att ledamöterna och ordföranden i Rikssjukvårdsnämnden förmår lyfta blicken och se vad som i längden gynnar patienterna i Sverige och möta konkurrensen internationellt.

Om inte tappar Rikssjukvårdsnämnden sin legitimitet och Socialstyrelsen sin trovärdighet! Lidande blir patienterna.

Catharina Blixen-Finecke (m)
är regionråd och ordförande i vårdproduktionsberedningen, Region Skåne.

Martin Andreasson (m)
är vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, Västra Götalandsregionen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev