Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Man måste kunna lita på hälso- och sjukvården”

Det är rimligt att någon form av bedömning görs innan jag får del av vård, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i socialutskottet.

Publicerad: 22 juni 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i Socialutskottet.

Foto: Fredrik Noreback


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Vård ska ges efter behov. Det framgår av hälso- och sjukvårdslagen. Behovsstyrd vård betyder dock inte att jag ska få den vård jag själv tycker jag behöver. Nej, det måste vara medicinskt utbildad personal som bedömer behoven så att jag hamnar rätt. 

Du ska få den vård du på medicinska grunder behöver. Dels därför att den medicinska prioriteringsordningen måste fungera, så att den som har störst behov går först, och dels därför att vi inte har obegränsat med resurser. 

Läs även: Den nära vården växer fram i skuggan av pandemin

Patienternas behov ser olika ut. En del har behov av en slags funktion. De söker utifrån en mer specifik åkomma eller besvär. De efterfrågar en funktion som möter deras behov just då. 

Andras behov handlar mer om en relation. Deras behov av hälso- och sjukvård innebär att en relation över tid är nödvändig, kanske därför att man lever med en kronisk sjukdom eller har flera sjukdomar och är vad som ofta kallas multisjuk. Eller så kanske man just har inlett en behandling som kommer att pågå lång tid. En behandling som kommer att kräva många olika insatser och som ska samordnas mellan olika vårdinstanser.

Funktion – relation. Jag tror att vi behöver en organisation som klarar både och. En hälso- och sjukvård som i grunden bygger på relation därför att de mest vårdbehövande behöver upprepad vård över tid. Då är en fast läkarkontakt där läkaren har ett rimligt antal patienter och en god kontinuitet nödvändigt. Men en effektiv och ändamålsenlig vårdorganisation måste också klara av att möta behovet hos de patienter som enbart söker en funktion vid det enstaka tillfället.

1177 Vårdguiden på internet har bra funktioner för mig som vårdsökande och styr mig till rätt vårdnivå. Där finns många råd för egenvård. Det finns också tydliga besked om när jag omedelbart behöver uppsöka akutmottagningen därför att det är bråttom med livräddande insatser. 

1177 finns också som telefonkontakt där jag får samtala med en erfaren sjuksköterska som hjälper mig hitta rätt. Det finns också digitala tjänster från privata utförare som ibland gör en bedömning innan jag får samtala med exempelvis en sjuksköterska eller en läkare. Andra saknar detta och jag kan som patient direkt och utan bedömning komma till en läkare. 

Det är rimligt att någon form av bedömning görs innan jag får del av vård utifrån såväl den lagfästa prioriteringsordningen och utifrån att det finansieras med gemensamma skattemedel till övervägande del.

Vi kristdemokrater vill att regionerna avskaffas. Vi är övertygade om att en nationell styrning är avgörande för att alla ska få tillgång till den bästa vården – oavsett var i landet man bor. Men vi behöver också se över organisationen utifrån flera synvinklar. En vård som bygger på både funktion och relation kräver ersättningssystem som hänger ihop. System som stödjer en behovsstyrd vård och där en bedömning ingår så att jag hamnar på rätt vårdnivå. 

Den som utför vård åt det offentliga måste också vinnlägga sig om att den marknadsföring man har är i överensstämmelse med hälso- och sjukvårdslagen och prioriteringsbeslutet. Följer man inte det är det nödvändigt att myndigheter reagerar.

Man måste kunna lita på hälso- och sjukvården. 

Acko Ankarberg Johansson (KD) ordförande i socialutskottet 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev