Debatt
Man ska aldrig behöva tvivla på läkarens syfte
Publicerad: 5 november 2010, 11:11
Exemplet med 2ndview visar att det uppstår nya gränsdragningsproblem när allt mer av vården blir privat, skriver landstingspolitikern Håkan Jörnehed (V).
Nyligen avslöjades att elva läkare, professorer och docenter är delägare i det privata vårdföretaget 2ndview. Fyra av dessa är chefer på Radiumhemmet i Stockholms läns landsting. Bolaget erbjuder mot privat betalning så kallad second opinion , det vill säga när en svårt sjuk patient vill ha ett specialistutlåtande från en annan än den behandlande läkaren.
Företaget erbjuder en andra bedömning av en cancersjukdom eller hjärtåkomma för en kostnad av 7 500 kronor. Inom landstinget är en second opinon vid svår sjukdom alltid gratis. Oftast skickas patienten till en annan universitetsklinik för bedömning.
Nu har ett privat bolag funnit affärsidén att sälja dessa undersökningar på en privat marknad. Om behovet av affärsidén kan man i och för sig ha åsikter, men än mer graverande är att detta privata bolag ägs av landstingsanställda läkare.
Så snart detta uppdagades i medierna beslutade högste chefen för Radiumhemmet att avyttra sitt 17-procentiga delägarskap i 2ndview. Han skyllde på att det inte funnits något regelverk vad gäller aktieinnehav och ägande av konkurrerande verksamheter.
Men att arbeta som offentligt anställd läkare samtidigt som man äger aktier i en konkurrerande verksamhet, är ett solklart brott både mot landstingets policy om bisysslor och mot lagen om offentlig anställning. Som patient ska jag inte behöva känna minsta tvivel om att min läkare står fri från egna vinstintressen.
Exemplet med 2ndview visar att det uppstår nya gränsdragningsproblem när allt mer av vården blir privat. Sannolikt är detta bara toppen på ett isberg. I Stockholms läns landsting är redan 35 procent av all vård privatiserad.
Hur kan jag lita på att det sker utifrån medicinsk bedömning när min läkare inom den offentliga vården remitterar mig privat?
En hård inställning till bisysslor ska gälla inom den offentliga vården. Vi vill inte se några fler exempel på att läkare sitter på dubbla stolar så att förtroendet för vården rubbas.
Håkan Jörnehed (V),
vice gruppledare i Stockholms läns landsting.