Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Många felaktigheter i Jonas Sjögreens debattinlägg om vården i Västmanland

Publicerad: 7 november 2007, 06:39

REPLIK Carema snålar inte med provtagning eller psykosociala insatser, skriver Lasse Källström.


Jonas Sjögreen bygger i sitt inlägg i Dagens Medicin nr 44/07 medvetet sin argumentation på inaktuella och/eller felaktiga fakta när det gäller Caremas verksamhet i Västmanland.

Först påståendet om bristande läkarkontinuitet: ”Efter Caremas inhopp i Västmanlands primärvård år 2004, uppstod en tidigare aldrig skådad stafettläkarkarusell och stort kaos för patienterna, vilket gjort att läget blivit sämre”.

Bemanningsläget vid Caremas vårdcentraler är följande: Eriksborg: Samtliga åtta läkartjänster besatta med ordinarie läkare plus två ST-läkare. Västerås nya vårdcentral: Fyra av fem tjänster besatta med ordinarie läkare – fem av fem från och med årsskiftet plus två ST-läkare. Köping: Tre av fyra tjänster besatta med ordinarie läkare, sanno­likt alla fyra från årsskiftet. Den vakanta tjänsten upprätthålls av långtidshyrläkare tillsvidare.

Vidare säger jonas Sjögreen emot sig själv när han först hävdar att det inte går att tjäna stora pengar som familjeläkare genom Vårdval Västmanland, men ändå förutspår att det är just det Carema och andra vårdföretag kommer att försöka göra genom att exkludera vårdkrävande patienter från vård. Det är inte bara dumt, utan också felaktigt. Carema Primärvård finns i dag till mycket stor del i så kallade socioekonomiskt tunga områden med många svårt sjuka och vårdkrävande patienter – så även i Västmanland. Vi kan också med siffror visa att vi inte snålar med provtagningar, rehabilitering och psykosociala insatser till våra patienter:

■ Antal patientbesök hos sjukgymnast per 1 000 patienter: Offentlig vård: 557. Privat vård: 460. Carema: 560

■ Kostnad för provtagning per listad patient: Offentlig vård: 103 kronor. Privat vård: 74 kronor. Carema: 130 kronor.

■ Antal besök hos psykoteraeput per 1 000 patienter. Offentlig vård: 55. Privat vård: 30. Carema: 61 (baserat på Eriksborg och Västerås Nya).

(Källor: TV4:s Kalla Fakta samt Caremas styrkort för 2006).

För carema primärvård innebär patientens fria val att vi måste ge ett ännu bättre erbjudande till våra patienter för att hävda oss i konkurrensen. Några stora pengar finns inte att tjäna på vårdvalet, vinnaren är patienten som får ökad makt att välja en läkare och vårdcentral som han eller hon blir nöjd med – detta är utmaningen för såväl privata som offentliga utförare av primärvård i Västmanland, Stockholm och andra platser där vårdvalssystem nu införs.

Lasse KällströmLäs även: Kalla Faktas försök att belysa vad som sker i vården missar målet

Lasse Källström
är vd, Carema Primärvård.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News