Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Många skäl till röntgenremisser som aldrig borde ha skrivits

Publicerad: 8 februari 2011, 11:57

Ett stort antal röntgenremisser borde aldrig ha skrivits, men att vända skutan blir svårt, skriver den radiologen Lars Wester i ett svar på Hector Lerners inlägg om onödiga undersökningar.


Ler som radiolog igenkännande åt Hector Lerners inlägg Vi måste stoppa undersökningar som görs i onödan i Dagens Medicin nr 3/11. Jag begränsar mig här till radiologiperspektivet. Jag själv och mina radiologikollegor har alltid varit överens om att ett stort antal röntgenremisser aldrig skulle ha skrivits.

Varför skrivs de då? Och varför utförs undersökningana? För­klaringarna är många, bland annat:

■ Akutmottagningarna bemannas av våra minst erfarna kollegor, som dessutom får otillräckligt stöd och handledning av bakjourer/äldre kollegor. Detta är ett allvarligt system­fel. De dagar en senior kollega händelsevis arbetar på akuten, får röntgenremisserna en helt annan tyngd.
     ■ Tidsbrist vid konsultationen. Fart prioriteras före riktning. Det är lätt att slänga iväg en remiss för att hinna tänka lite under tiden.
     ■ Dr Hygglig-syndromet. Man orkar inte ta fighten med patienten. Det är mycket lättare att låta göra en meningslös röntgenundersökning än att förklara för patienten.
     ■ Refraktär inkompetens. Vilken normalbegåvad någorlunda ihärdig person som helst klarar av att lägga sig till med en läkarlegitimation. Att utvecklas till en i vid mening kompetent doktor är en helt annan sak. Det sägs sällan rakt ut, men inte så få kollegor skulle nog syssla med något annat.
     ■ Den offentliga vården är en stor utbildningsanstalt, och måste så vara. Det vore fel att ställa samma krav på effektivitet som man kan ställa på en privat vårdinrättning, där man handplockar kompetent, färdigutbildad personal.

Radiologiavdelningarna arbetar under allt större tidspress. Är en remiss inte uppenbart vansinnig, är det lättare att göra undersökningen än att leta rätt på remittenten för en diskussion. Vi radiologer har naturligtvis den strålnings­hygieniska aspekten ständigt i huvudet, men kämpar stundtals mot väderkvarnarna.

Vi har också ett utbildningsansvar i det att vi måste lära de kliniska kollegorna hur de bäst utnyttjar den radiologiska arsenalen i det stora utbud som ständigt späs på genom den tekniska utvecklingen. Röntgenronden räcker inte till för detta.

Man måste tyvärr konstatera att landstingssjukvården är en organisation med stora strukturella brister. Aldrig har så många doktorer hanterat så kvalificerade resurser på ett så ineffektivt sätt. Detta går ut över alla, mest över patienterna.

Försök vända på den skutan den som kan!

Lars Wester
 pensionerad radiolog som jobbar extra som hyrläkare

Relaterat material

Vi måste stoppa undersökningar som görs i onödan

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev