onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Märkliga slutsatser om priserna på läkemedel”

Publicerad: 7 mars 2014, 11:10

Chefredaktör Mikael Nestius drar i en krönika väldigt märkliga slutsatser om prissättning på de läkemedel som inte ingår i förmånen, skriver Johan Wallér och Henrik G Ehrenberg.


Exempelvis: Att det är det dyraste läkemedlet som ger apoteket den  största marginalen. Så behöver det inte alls vara. Det är väldigt  vanligt inom fler branscher än vår, att varor som är billiga för kund  har en högre marginal än den som är dyr. Allt beror ju på vilket pris  som apoteket har betalat till leverantören.

Frågan om pris på läkemedel utanför förmånen dyker upp allt  oftare, i takt med att läkemedelsbolag tar sina produkter ur  förmånssystemet och i takt med att människor är villiga att själva  betala för läkemedel som staten inte vill subventionera.

Det är riktigt att det finns bristande konkurrens inom detta område.  Det beror dock i första hand på att apoteken är förhindrade att byta det  läkemedel som är angivet på receptet till en utbytesvara som är  billigare för kunden – och som kanske ingår i förmånen. Så länge staten  förhindrar sådana byten kommer konkurrens inte att uppstå och apoteken  har ingen möjlighet att hjälpa kunderna till en vara med lägre pris.

Apoteksbranschen har flera gånger uppmärksammat staten på att  förbudet mot byte i dessa fall är ett stort problem. Vi har svårt att se  att det finns några som helst rationella och logiska argument bakom  detta förbud – och förbudet borde omedelbart hävas.

Därutöver: Nestius är inte den första att efterlysa en prisportal för  läkemedel utanför förmånen. Det vore dock inte rimligt att staten  skulle skapa en sådan: Varför skulle staten först säga att vissa  läkemedel ska ha fri prissättning och därtill är så ointressanta ur ett  vård- och hälsoperspektiv att staten inte är beredd att betala för dem,  för att sedan sätta upp en statlig prisdatabas över något den över huvud  taget (helt självvalt) inte har något som helst med att göra? Det  skulle vara principlöst utöver det vanliga.

Nestius kan vara helt lugn med att apoteken har ett intresse av att  hjälpa kunderna till ett bra val. Det gör vi varje dag, på alla apotek i  landet. Det bästa för apoteken är nöjda kunder som känner att de får  bra service, god rådgivning och en säker läkemedelshantering.

Ge oss möjligheterna att hjälpa människor också på detta område, så  kommer landets apotekskunder att ha reella möjligheter att sänka sina  läkemedelskostnader.

Läs också chefredaktör Dagens Medicins ledare: ”Läkemedelsföretag och apotek dribblar bort patientens förmån.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev