Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Marknadsresonemang går inte att tillämpa på sjukvård”

Publicerad: 18 december 2019, 06:00

Foto: GettyImages

Tanken att medborgarnas behov av hälso- och sjukvård går att tillfredsställa är i grunden fel, skriver Johan Hellström, specialist i psykiatri.


Den politiska majoriteten i Region Stockholm beskriver i sitt debattinlägg den 3 december att det självklart finns en ideologisk bakgrund till omställningen i Stockholms sjukvård. Man lyfter fram valfrihet, breddat vårdutbud och närhet som huvudargument.

Mot bakgrunden av storsjukhus med kroniska ekonomi- och effektivitetsproblem är det inte ett orimligt resonemang. Problemet är att ideologin bygger på ett marknadsresonemang som inte går att tillämpa på hälso- och sjukvård. Tanken att medborgarnas behov av hälso- och sjukvård går att tillfredsställa är i grunden fel, vilket man känt till sedan efterkrigstiden. Till skillnad från andra marknader så ökar efterfrågan på sjukvårdstjänster i takt med ökad tillgång.

Hälso- och sjukvårdsresurserna är alltså per definition en bristvara som man måste hushålla med, vilket är hälsoekonomins grundläggande dogm. Fri tillgång leder till gynnande av samhällets starka grupper och missgynnar de svaga. Konsekvensen blir alltså att svaga grupper, dit man kan räkna de flesta av våra kroniskt sjuka patienter, får en minskad tillgång till samhällets stöd.

Det är alltså nödvändigt att prioritera och aktivt styra resurserna. Det är kanske inte populärt bland den politiska majoritetens väljare, men fri tillgång och medborgarens eget val leder till avgrunden.

Ett andra problem som uppstår när man övergår från sjukhusens stordrift till små mottagningar på stan är att möjligheten till utbildningen av nästa generations medarbetare försvåras. Detta har Stockholms politiska majoritet inte hanterat särskilt väl. Arbete inom sjukvården är till mångt och mycket ett lärlingsjobb. Vi behöver ha en samlad kompetens för att kunna utbilda nästa generations personal. Detta verkar helt bortglömt. Likaså utarmas forskningen (se Dagens Medicin 2/12).

Hälsoekonomi är inte en ideologi, utan ett mycket välgrundat resonemang om de bakomliggande mekanismer som styr befolkningens användande av hälso- och sjukvård samt hur denna behöver ledas och styras. Dagens tydligt ideologiska agenda i Stockholm är helt förödande för vården.

JOHAN HELLSTRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev