Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag20.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Med vårdvalet sätts hälso- och sjukvårdslagen ur spel”

Publicerad: 21 mars 2018, 06:00

Jonas Lindberg (V), ledamot landstingsfullmäktige och ersättare hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting.

Foto: Anna Molander

Alliansen ignorerar relevant kritik, skriver Jonas Lindberg, vänsterpartist från Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Ett av de största problemen med sjukvårdsfrågorna inom Stockholms läns landsting är den kluvna verklighetsbeskrivningen. På ena sidan personal som i princip entydigt vittnar om ansträngd arbetsmiljö, mer administrativ börda och ersättningssystem som slår fel – och på andra sidan ansvariga allianspolitiker och höga chefsled som beskriver den bästa vården i landet.

Ella Bohlins svar på min debattartikel är tyvärr ett fortsatt praktexempel på just detta. Antingen vet Alliansen om kritiken och problemet med vårdval ASIH och väljer att ignorera, eller så är man ovetande om effekterna av sin förda politik.

Min förra debattartikel byggde på möten med representanter för Regionalt cancercentrum, RCC, som haft projekt riktade för att titta på ASIH, men också på kontakt med merparten av verksamhetschefer från ASIH-enheter i Stockholm samt studiebesök. Den kritik jag uttryckte är mångt och mycket även deras.

Landstingsrevisorerna riktade 2017 i en projektrapport avseende avtalsuppföljningar kritik mot landstingsalliansen för att inte ha något systematiskt arbete för att följa upp sina vårdval. Tidigare finns både större utvärderingar, rapporter och avhandlingar som visar på hur vårdvalen inom olika områden fragmentiserat vården, prioriterat de friska före de sjuka och att kostnader rusat iväg på åtgärder som inte har medicinsk grund. Alliansen har ignorerat denna kritik och framstår därför nu som klimat­förändrings­förnekarna som vägrar erkänna vad vetenskapen faktiskt visar.

Vårdval ASIH är ingen åtgärd för att öka patienternas delaktighet.

Ella Bohlin konstaterar riktigt att lagstiftningen för ökad patientdelaktighet har skärpts. Men vårdval ASIH är ingen åtgärd för att öka patienternas delaktighet i sin vård. Det vet alla som jobbar med sjukvård. Delaktighet handlar om information, rätten till kontinuitet och kunna påverka vilka vård­insatser man behöver ha eller inte. För Ella Bohlin reduceras del­aktighet till att handla om att svårt sjuka människor ska göra valet om de vill ha hemsjukvård av aktie­bolag A, B eller C. Därmed skjuts ett stort ansvar för att ”välja rätt” över på individen. Och hur kompenserar vi dem som ”väljer fel” och får en vårdgivare som missköter sig?

Dessa frågor vill jag ha svar på:

1. Ser inte Alliansen något problem med för stora områden inom ASIH som gör att personal åker kors och tvärs?

2. Är det inte ett problem för Ella Bohlin att ASIH-en­heter måste ge sig ut på ”jakt” efter rätt patientremisser som inte är för vårdkrävande och som kan säkra intäkterna?

3. Varför har fler enheter med långvarig erfarenhet av palliativ vård börjat få ekonomiska bekymmer när vårdvalet anses fungera så felfritt?

Hälso- och sjukvårdslagen är tydlig med att de med störst sjukvårdsbehov ska prioriteras först. Med vårdval ASIH sätts det viktiga riktmärket helt ur spel. Det vet nästan alla vid det här laget – utom Alliansen.

Relaterat material

”Felaktig beskrivning av ASIH i Stockholm”

”Vårdval ASIH försämrar den palliativa vården”

JONAS LINDBERG

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev