Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Medicinsk kunskap är en fördel i rollen som chef i sjukvården”

Det är lättare att skapa goda arbetsförutsättningar för medarbetarna när man förstår vad som görs i verksamheten, skriver Karin Båtelson och Tina Crafoord.

Publicerad: 16 oktober 2020, 11:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna och Tina Crafoord, ordförande Sveriges läkarförbunds chefsförening.

Montage: Stefan Tell


Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Vi vill inte exkludera andra personalkategorier som chefer i sjukvården, men vi vill lyfta fördelarna med den högsta medicinska kompetensen i ledande ställning. Denna åsikt baserar vi bland annat på rapporten Physicians’ role in the management and leadership of health care, publicerad av Medical Management Centre vid Karolinska institutet. 

Den samlade forskningen visar att medicinsk kompetens hos chefer inom sjukvården bidrar positivt när det gäller alla viktiga faktorer som vårdkvalitet, resursanvändning och personaltillfredställelse. Orsaken till de positiva effekterna är inte helt fastställd, men ökad legitimitet och trovärdighet i organisationen beskrivs som troliga grunder. Vidare beskrivs också vikten av gott ledarskap, det vill säga att man som läkare och chef verkligen ser till helheten och inte bara till sin egen verksamhet, och när detta fungerar väl så uppnås alltså fördelarna ovan. 

Chefer som är läkare har vittnat om många fördelar med att just vara läkare och chef. Några exempel är förmågan att snabbt kunna sätta sig in i beslut, fördelar vid rekrytering av olika personalkategorier samt förmågan att kunna göra medicinska prioriteringar. Det är också lättare att skapa goda arbetsförutsättningar för sina medarbetare när man förstår vad som görs i verksamheten och vilka konsekvenser ett beslut får. 

Chefen måste också i sin tur kunna tala om för högre ledning och beslutande politiker vad deras beslut får för medicinska konsekvenser redan innan det har skett. För att kunna effektivisera och omorganisera verksamheter och samtidigt fokusera på att ge så mycket vård som möjligt behövs en helhetsförståelse. 

Nu gäller det att systematiskt med stöd av denna forskning skapa ett starkare medicinskt ledarskap för en bättre och mer effektiv sjukvård. Det visar inte minst den utveckling som kunnat ske under pandemin. 

Karin Båtelson, ordförande Sjukhusläkarna

Tina Crafoord, ordförande Sveriges läkarförbunds chefsförening

Replik på

”Lätt att tro att bara läkaren blir chef löser vi problemen”

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev