Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Mer än några tabletter tre gånger dagligen”

Publicerad: 24 juli 2018, 05:00

Från vänster: Barbro Westerholm (L), riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson, Lina Nordquist (L), regionråd Uppsala och riksdagskandidat, Anna Starbrink (L), landstingsråd Stockholm och sjukvårdspolitisk talesperson.

Foto: Erik Simander/Bildbyrån, Ola Hedin

Trygg läkemedelsanvändning är så mycket mer än en tablett tre gånger dagligen. Läkemedelsanvändningen är inte trygg nog i dag och det måste vi göra något åt, skriver tre liberaler.


Panodil, Alvedon, Reliv. Samma läkemedelssubstans kan säljas under många namn, med helt olika askar. Svenska apotek är skyldiga att lämna ut den billigaste kopian av ett läkemedel på recept till sina kunder, men när apoteket byter ut kan sköra patienter bli förvirrade och ta miste, eller ta två likadana läkemedel i tron att de är olika preparat. Tänk dig själv att du har tre askar blodtrycksmedicin i olika färg och med olika namn. På samtliga står det ”1 tablett tre gånger dagligen”. Inte lätt att göra rätt, men desto lättare att göra fel.

Apoteken har fått i uppdrag för att spara på våra gemensamma resurser. Så långt allt bra men problemet är att det inte sparar pengar att byta läkemedelsförpackning om bytet sker till priset av en felbehandlad patient. Var tredje årsrik patient känner inte igen namnet på sina egna läkemedel idag, och 12 procent förväxlar sina mediciner. Detta är farligt och måste åtgärdas. Det behövs en skrivning i Läkemedelslagen att den verksamma substansen ska skrivas med störst text på varje läkemedelsförpackning, inte varumärket. Ett tydligt och stort substansnamn kommer att minska förvirringen betydligt, och därmed även risken för misstag. Det är ju knappast reklamen på asken som gör sjuka människor friskare, utan innehållet.

Det finns mer att göra för trygg läkemedelsanvändning. Ingen av oss kan rå för hur vanlig vår sjukdom är, och det är absolut inte det som ska styra om vi får god vård eller inte. Liberalerna vill därför hitta en lösning för att patienter med ovanliga sjukdomar snabbare och mer likvärdigt ska få ta del av dyra innovativa läkemedel och särläkemedel.

Många människor tar det för självklart att deras läkare redan idag kan se vilka recept de fått utskriva på andra håll, men så är det inte ännu. Patienter med många läkemedel riskerar därför att fortsätta behandlas med läkemedel de borde ha slutat ta, eller ordineras behandlingar som inte passar ihop med varandra, så att de blir sjukare istället för friskare. Patienter, läkare och apotekspersonal behöver snarast kunna se en samlad översikt över alla läkemedel en patient får och vi vill införa en fast kontakt på apotek för de människor som behöver många eller avancerade läkemedel. Mer rådgivning och fler läkemedelsgenomgångar på apotek, i hemsjukvården och vård- och omsorgsboendena skulle avlasta sjukvården och ge mer tid för andra delar av patienternas vård.

Vi har lång väg att gå, men vi är övertygade om att våra förslag tar oss en bra bit längs vägen. Mycket är vunnet genom en Läkemedelslag med de svagaste patienterna i fokus, tillsammans med en nationell läkemedelslista, fast kontakt på apotek och jämlik, god vård även för patienter med ovanliga sjukdomar. För så mycket är klart: trygg läkemedelsanvändning är betydligt mer än några tabletter tre gånger dagligen.

Relaterat material

Patienter följer inte läkemedelslista

ANNA STARBRINK, BARBRO WESTERHOLM, LINA NORDQUIST

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev