Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Mer byråkrati leder ingen vart”

Publicerad: 4 september 2018, 05:00

Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd. Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd. Ella Bohlin (KD), barn- och äldrelandstingsråd. Gustav Hemming (C), Miljö-, skärgårds- och regionplanelandstingsråd.

Foto: Anna Molander, Erik Simander/Bildbyrån, Luca Mara och Hamid Ershad.

Vårt forskningslöfte står fast: Vi ska knyta forskningen närmare patienten genom hela vårdkedjan och minska byråkratin, skriver fyra företrädare för Alliansen i en debattreplik.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

I en debattartikel i Dagens Medicin den 15/8 försöker Socialdemokraterna flytta fram sina positioner i forskningsfrågan. Det är välkommet att S intresserar sig för Stockholmsregionens möjligheter och utmaningar när det gäller klinisk forskning, men utspel om ytterligare byråkratiseringar i form av utvecklingsråd och strategier leder ingen vart.

Vårt forskningslöfte står fast: Vi ska knyta forskningen närmare patienten genom hela vårdkedjan, minska byråkratin och se till att de medarbetare i vården som vill forska ska få tid och möjlighet att göra det.

Stockholm är Sveriges i särklass ledande forsknings- och utvecklingsregion inom medicin. Under de år som Alliansen haft förtroendet att leda Stockholms läns landsting har stora investeringar gjorts i både forskning och utveckling. En av de största satsningarna på klinisk forskning i modern tid är det nya forskningshuset BioClinicum i Hagastaden. Med plats för över 800 forskare och studenter samt dess närhet till såväl Karolinska universitetssjukhuset i Solna som Karolinska institutet skapas ett helt unikt life science kluster.

De medarbetare i vården som vill forska ska få tid och möjlighet att göra det

Stockholms läns landsting står sig väl i internationella jämförelser när det kommer till kvaliteten på både forskningen och sjukvården som bedrivs, vilket även den senaste ALF-utvärderingen påvisade. Däremot kan och behöver vi bli ännu bättre. Inte minst på grund av den internationella konkurrensen från till exempel Indien och Kina.

Den kliniska forskningen är länken mellan laboratoriet och patienten. De kliniska forskarnas arbete är garanten för att nya behandlingar, ny kunskap och medicinteknik implementeras samt kommer sjukvården och patienterna till del. Med Alliansens forskningslöfte vill vi därför ytterligare förbättra förutsättningarna och incitamenten för att bedriva klinisk forskning.

Om Sverige även fortsatt ska vara en ledande kunskapsnation behöver dock regeringen ta sin del av ansvaret för att den kliniska forskningen ges förutsättningarna att till exempel kunna följa drabbade individers sjukdomsförlopp. De register och databanker som vi i Sverige har tillgång till i form av exempelvis biobanker, kvalitetsregister och journalsystem ger oss förutsättningarna att bedriva klinisk forskning som är få länder förunnande.

För att Sverige ska lyckas behöver regeringen tillåta klinisk forskning på vida frågeställningar som ökar möjligheten att förstå nya orsakssamband. Datainspektionen som döps om till Integritetsskyddsmyndigheten bör till exempel få ett tydligt uppdrag att hjälpa till i den digitala transformationen av klinisk forskning.

Arbetet är brådskande i fall Sverige ska behålla sin ledande roll inom den medicinska forskningen. Med Alliansens forskningslöfte tar Stockholms läns landsting sin del av ansvaret genom att dels skapa en arena för akademi, sjukvård och industri att mötas, dels underlätta för professionen att kombinera forskning med det kliniska arbetet. För att lyckas behöver dock Erika Ullberg och hennes partikamrater se till att deras partivänner i regeringen drar sitt strå till stacken.

Relaterat material

”Fem punkter för bättre forskning i SLL”

IRENE SVENONIUS, ANNA STARBRINK, ELLA BOHLIN OCH GUSTAV HEMMING.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev