Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Mer resurser krävs till pojkars HPV-vaccination”

Publicerad: 18 oktober 2019, 05:00

Ella Bohlin, (KD), vårdutvecklings-regionråd i Region Stockholm.

Foto: Luca Mara

"Regeringen har i fallet HPV-vaccin för pojkar gjort för lite, för sent", skriver Ella Bohlin (KD).


Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinRegion Stockholm

Redan 2017 kom Folkhälsomyndigheten med en tydlig rekommendation om att inte bara flickor utan även pojkar borde vaccineras mot humant papillomvirus, HPV. 120 till 130 cancerfall per år kan undvikas om vården vaccinerar jämlikt. Men regeringen dröjde. Tidigare i år kom Folkhälsomyndigheten med en förnyad rekommendation till socialdepartementet.

I regeringens budgetproposition kom så äntligen beskedet att det efterlängtade HPV-vaccinet kommer att ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet för pojkar. Vi var många som gladdes åt denna seger för folkhälsan.

Men när vi i Region Stockholm satte oss ner och granskade siffrorna insåg vi att något verkade underligt. De medel som kommer från regeringen verkade nämligen lågt tilltagna. 56 miljoner kronor tillförs regionerna. Det stämmer att de pengarna kommer att räcka till att inleda vaccination. Men två viktiga delar fattas: catch-up-programmet och riskgrupperna.

När flickor började vaccineras mot HPV 2012 genomfördes även ett catch-up-program. Det innebar att fler åldersgrupper fick möjlighet att få vaccinet, det vill säga även lite äldre flickor. På så sätt påskyndades effekten av vaccinet och sjukligheten sänktes.

Catch-up är dock väldigt kostsamt. Bara för Region Stockholm beräknas ett catch-up för pojkar kosta mellan 19 och 39 miljoner kronor per år, under de fyra år programmet pågår. Detta samtidigt som regeringen planerar att plocka ut miljardbelopp från stockholmarnas vård för att fördela ut till andra delar av landet.

Utöver catch-up finns det även riskgrupper som kommer att behöva HPV-vaccin. Det handlar bland annat om män som har sex med män där vi vet att risken att utveckla olika cancerformer som en följd av HPV-viruset är hög.

Regeringen har inte tillfört några medel för vare sig catch-up eller till riskgrupperna. De kostnader som nu lämpas över på regionerna är mycket omfattande och riskerar att skapa en geografisk ojämlikhet. Vissa regioner kommer att ha möjlighet att genomföra catch-up, andra inte. Vaccinet riskerar att inte nå sin fulla verkningsgrad på många, många år.

Samtidigt slår sig Lena Hallengren för bröstet och menar att frågan är prioriterad för regeringen.

Varför, Lena Hallengren, tillför ni då inte tillräckligt med pengar?

Regeringen har i fallet HPV-vaccin för pojkar gjort för lite, för sent.

ELLA BOHLIN (KD), VÅRDUTVECKLINGS-REGIONRÅD I REGION STOCKHOLM

Ämnen i artikeln:

Hpv-vaccinRegion Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev