Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Miljöpartiet vill se barn-Fass

Publicerad: 19 augusti 2010, 12:30

DEBATT Sverige behöver en särskild Fass för barn. Det anser Thomas Nihlén, riksdagsledamot för miljöpartiet.


I dag finns ingen Fass för läkemedel som skrivs ut till barn och unga. Många av de läkemedel som förskrivs till barn ges utan att man egentligen vet hur dessa påverkar unga människor. Ändå ordineras barn dagligen medicin som endast prövats på vuxna personer.

En studie som Läkemedelsverket genomförde 2009 visade att så många som 79 procent av barnen mellan en månad och ett år som förskrevs läkemedel fick minst ett där dokumentation i Fass saknas. Bland nyfödda var siffran ännu högre, 82 procent. Faktum är att så mycket som 75 procent av de läkemedel som förskrivs till barn saknar dokumentation i Fass.

Fass är en sammanställning från läkemedelsindustrin av läkemedelsfakta som ska underlätta för läkare och apotekspersonal vid förskrivning av läkemedel. Syftet med Fass är att läkarna ska kunna nyttja den för att få stöd för hur stor dos som ska ordineras, vilka biverkningar olika mediciner kan ge och så vidare.

Att det saknas relevant dokumentation för hur mediciner ska ordineras till barn och unga är ett allvarligt hot mot patientsäkerheten. För ett par år sedan kom en EU-lag Regulation (EC) No 1901/2006 on medicinal products for paediatric use & clinical research in vulnerable populations som tvingar läkemedelsföretagen att skicka in de studier som gjorts på barn.

Syftet är att få fram så mycket information som möjligt om barns läkemedelsanvändning. Om det är etiskt riktigt att genomföra studier på barn kan ifrågasättas, men det måste vara mer etiskt än att, som i dag, skriva ut läkemedel som inte är testade över huvud taget.

I USA och Storbritannien finns det i dag så kallade barn-Fass med information om läkemedelsbehandling av barn. Här i Sverige saknar våra läkare det stödet. Vi i Miljöpartiet vill ur ett etiskt perspektiv och för ökad patientsäkerhet att Läkemedelsverket får i uppdrag att dokumentera den kunskap som finns när det gäller kliniska studier av läkemedelsanvändningen bland barn i EU. Vi vill också att Läkemedelsverket sammanställer en svensk barn-Fass.

Thomas Nihlén, Sävar, riksdagsledamot (MP)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev