Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Minutklinik illa lämpad att skriva ut antibiotika

Publicerad: 26 april 2012, 14:03

"Minutkliniker" vid apotek kan försvåra arbetet för ett ansvarsfullt arbetande av antibiotika, anser Strama­nätverket.


En apotekskedja lanserar nu ”minutkliniker”, som öppnas i Stockholm. De ska hantera ”enklare sjukdomar” dit man räknar öroninflammation och halsfluss. Strama vänder sig emot detta, och bedömer att det kan försvåra arbetet för ett ansvarsfullt användande av antibiotika.

Konceptet bygger på att enklare sjukdomar ska kunna ges snabb/förenklad diagnos och behandling direkt – med sjuk­sköterska på plats på apoteket, och ”läkare tillgänglig vid behov per videolänk”. Till enklare sjukdomar räknar man otit och tonsillit. Vi hävdar att diagnos och bedömning om behandling vid till exempel otit inte är helt enkla.

För att diagnosen ska kunna ställas, eller uteslutas vilket är lika viktigt, bör trumhinnan kunna inspekteras. Det räcker inte med en färgbedömning – ofta be­höver också trumhinnans rörlighet undersökas med luftblåsa, så kallad siegling. Det är mycket svårt att tänka sig detta via video­länk utan oacceptabla kvalitetsförluster.

Här finns också en paradox: vi lever i en tid av ökande antibio­tika­resistens, när ECDC och WHO talar om att förskrivning av antibiotika bör ske med större noggrannhet, och behovet av strängare förbud mot försäljning av antibiotika över disk. I Sverige satsar staten också stora resurser på att sänka antibiotikaförbrukningen.

Ny vetenskap, som ännu inte helt nått ut, visar att även individen, den enskilde, har nackdel av antibiotika. Ju mer man konsumerar, desto större risk att den egna bakteriefloran är resistent den dag man verkligen behöver antibiotikas effekt. Patientsäkerhet och kvalitet i vården är nu inte bara en fråga om rätt att få antibiotika när det behövs, utan också att slippa få antibiotika när det inte behövs. Denna avvägning måste ske på bästa sätt, med kunnigt användande av diagnostiska hjälpmedel och tillämpande av bästa möjliga vetenskapliga underlag, och inte skyndas på i en miljö där patientförväntan och närhet till läke­medel kan styra tanken mot en sänkt tröskel för förskrivning.

Huruvida det kan finnas andra diagnoser än infektioner som kan motivera dessa klinikers existens undandrar sig vår bedömning. Vi anser dock att antibiotika bör undantas från de läkemedel som ska kunna förskrivas vid minutklinik.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev