tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Missförstånd i vården kostar stora pengar”

En högre tröskel för att använda tolk kommer att leda till felbehandlingar och till att patienter inte följer sin behandling, skriver Christine Lorne (C) i en replik.

Publicerad: 27 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd och sjuksköterska, Region Stockholm.

Foto: Henrik Juhlin


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdTolkar i vården

Att begränsa rätten till tolk är att begränsa tillgången till vård, då vårdbesöket – alltså patientavgiften och tolkkostnaden – blir betydligt dyrare för samhällets mest utsatta. Så enkelt är det. 

Och om det behövs en kontrollfunktion för att personer i Sverige ska lära sig svenska, så är det ändå helt världsfrånvänt att just vårdpersonalen ska vara integrationspoliser. God kommunikation är grunden för att över huvud taget kunna göra ett bra jobb i vården, för utan god kommunikation går det inte att ta en säker anamnes, förstå bakgrunden, göra en korrekt bedömning eller ge rätt behandling. Det här vittnade över 4000 vårdanställda om senast den 21 december i en artikel i Aftonbladet. 

Läs mer: ”Vården måste ständigt göra prioriteringar” 

Missförstånd i vården kostar redan stora pengar. En högre tröskel för att använda tolk kommer att leda till felbehandlingar och till att patienter inte följer sin behandling eftersom de inte förstått dess nytta. Det här förslaget har aldrig handlat om patientens, personalens eller närståendes bästa. Inte heller om våra skattepengar, eftersom det blir dyrare i slutändan. Utan tyvärr verkar det bara handla om att Moderaterna närmat sig Sverigedemokratiska värderingar.

Vår region har redan problem med stora hälsoklyftor och en medellivslängd som skiljer sig åt med många år beroende på var man bor. Förslaget kommer enbart att drabba dem som redan i dag vänder på varje krona hela månaden. Det skulle ofrånkomligen leda till att tröskeln höjs för när de söker vård – och ju längre en person väntar med att söka vård, desto större är risken att utveckla en svårare sjukdom som är betydligt dyrare att behandla. 

Det individuella lidandet och den skada den här signalpolitiken skulle göra på tryggheten och samhörigheten i Sverige är oroande. Jag vill inte se ett samhälle där vi riskerar att hamna i lägen där barn ska behöva tolka livsavgörande information för sina föräldrar eller att sjuka ska undvika att söka vård på grund av kostnaden.

Jag har arbetat inom vården i tjugo år och har, likt många kollegor, otaliga exempel på varför rätten till tolk inte får inskränkas. Prioriteringar är ofta svåra inom politiken. Här är det enkelt att prioritera. Centerpartiet ser att fri tillgång till vårdtolk när det behövs är att ta ansvar för patienterna, personalen, folkhälsan, ekonomin, tryggheten och de mänskliga rättigheterna. Det sista skattebetalarna behöver är dyr populistisk signalpolitik som försämrar vården. Och det sista vårdpersonalen behöver är mer byråkrati och en roll som integrationspolis.

Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd och sjuksköterska, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Rätten till tolk är och ska förbli en självklarhet” 

2. ”Vården måste ständigt göra prioriteringar” 

3. ”Missförstånd i vården kostar stora pengar” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev