torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

I motsats till vad Charlotte Broberg (M) hävdar skulle sjukhusen få mindre pengar med Moderaterna vid rodret i Region Stockholm, skriver Talla Alkurdi (S) i en replik. (1 kommentar)

Publicerad: 5 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm.

Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

ModeraternaRegion StockholmSocialdemokraterna

Precis som Charlotte Broberg (M) skriver befinner sig sjukvården i Region Stockholm i ett tufft läge. Inte nog med att hennes parti i åratal har svältfött våra sjukhus – inflationen skenar och med den kostnaderna. 

Från regeringshåll lägger Moderaterna sten på börda genom att sänka statens stöd till vården i hela landet, vilket för Region Stockholm innebär en halvering av stödet. I regionen lägger partiet en skuggbudget full av siffertrixande. I motsats till vad Broberg hävdar skulle sjukhusen få mindre pengar med Moderaterna vid rodret i regionen, genom tre gånger högre sparkrav än satsningar.

Läs mer: ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp” 

Invånarna i Stockholmsregionen visade i valet sitt tydliga missnöje med moderatstyret och röstade för förändring. Vi ska byta riktning, från marknad till vård efter behov. Men det kommer att ta tid. Enbart Moderaternas strukturella underfinansiering av sjukhusen kräver exceptionella åtgärder. 

Vi i Mittenkoalitionen ger sjukhusen det största tillskottet i modern tid. Men inflationen och neddragningarna från högerregeringens sida gör att det inte räcker. Mer måste till, och det svåraste ekonomiska läget sedan 1990-talskrisen kräver att regionstyret visar ledarskap. Det gör vi genom skarpa prioriteringar utifrån invånarnas behov. Högst upp på vår prioriteringslista är att undvika personalneddragningar. 

Det är välkommet att Broberg intresserar sig för akutmottagningarna. Trots att Stockholmsregionen har de bästa förutsättningarna att leverera god vård av hög kvalitet sliter medarbetarna i sjukvården med överfulla akutmottagningar och långa vårdköer. Ingen annanstans i Sverige har gapet mellan potentialen och verkligheten varit så stort som när Moderaterna styrde Region Stockholm. Mycket talar för att Moderaternas kroniska underfinansiering av sjukhusen och vårdcentralerna är viktiga förklaringar. Det är systemfel som måste åtgärdas. Därför ska vi, utöver tillskotten, ta fram en långsiktig vårdplatsplan och förbättra grundbemanningen för att minska belastningen på akutsjukhusen.  

Att rätta till situationen är en rejäl utmaning, men vi i Mittenkoalitionen är överens om att hälso- och sjukvården i vår region ska styras efter patienternas vårdbehov och professionens expertis. Och trots den ekonomiska krisen och en högerregering som sviker välfärden ska vi göra vad vi kan för att stärka vården i vår region. Det är ett förtroende vi fick av väljarna och ett löfte till invånarna i Region Stockholm.

Talla Alkurdi (S), hälso- och sjukvårdsregionråd i Region Stockholm 

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

2023-10-10

Om dokumentationshysterin och admin minskade skulle vi kunna koncentrera oss på det vi är bra på! Sjukvård, forskning och undervisning

Marianne

 

2023-10-09
Hjälper inte hur mycket pengar som pumpas in om de inte används rätt..

Färre chefer/ ledning mer folk i produktionsledet..och vad jag vet så har inte den nyutnämnda (s) chefen i reg Sthlm prutat på lönen....

Pensionerad vårdgivare 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev