Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Moderaterna lämnar över styrningen till vårdbolag”

Pensionärerna och vårdpersonalen kanske måste starta konsultfirmor för att Moderaterna ska vara lika intresserade av deras tankar som av appbolagen, skriver Talla Alkurdi (S).

Publicerad: 15 december 2020, 13:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm

Foto: Anna Molander


Ämnen i artikeln:

Region StockholmKry

I en replik från Tobias Nässén (M) likställs regleringar av nätläkarbolagens framfart med att plocka russinen ur kakan. Det är tydligt att Moderaterna avsäger sig all form av kontroll över sjukvårdens utveckling i Region Stockholm, och istället lämnar över styrningen helt till några enskilda vårdbolag. 

Tobias Nässén anmärker på att Socialdemokraterna under våren godkände etableringen av ett nätläkarbolags vårdcentraler, för att sedan göra en förändrad bedömning under hösten. Vad som är anmärkningsvärt är snarare att Moderaterna, trots en höst med larm från vårdgivare och vårdpersonal, står fast vid att fortsätta med en oreglerad etablering av nya nätläkarmottagningar. Pensionärerna och vårdpersonalen kanske måste starta konsultfirmor för att Moderaterna ska vara lika intresserade av deras tankar som av appbolagen. 

Problemet är att samma spelregler inte gäller för alla. Det är mycket tuffare för vårdcentraler i förorten eller i kommuner med stor landsbygd att klara sitt uppdrag med de förutsättningar som Moderaterna gett. I Stockholmsregionens sjukvårdssystem fortsätter snabba besök av friska patienter att premieras framför ett helhetsansvar för multisjuka äldre. 

Att nätläkarbolagen ges en specialbehandling i Region Stockholm märks inte bara när Irene Svenonius, i Dagens Nyheter 2 september, beskriver det som en offentlig hemlighet att man har velat se Kry etablera sig i regionen, utan även när det gäller utformningen av ersättningssystem. För att blidka nätläkarbolagen har lukrativa nyetableringsstöd införts, som möjliggjort för nätläkarbolag att slussa patienter mellan mottagningar för att maximera ersättningen. Samtidigt införs i det närmaste en regional utomlänsersättning i form av en bonus till mottagningar som lockar till sig patienter listade på andra mottagningar. 

Vinsterna med digitalisering är inte när nya vårdbehov uppfinns hos i grunden friska patienter, utan när nya lösningar kan avlasta för vårdpersonalen och göra det enklare för patienterna. Därför måste det vara ordning och reda i den digitala vården och likvärdigheten måste säkerställas, annars riskeras hela utvecklingen för den digifysiska vården.

Talla Alkurdi (S), oppositionsråd i Region Stockholm

 

Replik på:

”Man kan inte plocka russinen ur kakan” 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll? Klicka här! 

 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region StockholmKry

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev