Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Moderaternas argument faller ihop som ett korthus”

Publicerad: 13 augusti 2020, 05:00

Foto: Boris Zerwann/Mostphotos

Hur förklarar Tobias Nässén sina påståenden om stora sjukvårdssatsningar när samtliga akutsjukhus gör stora underskott och har fler vårdplatser stängda, undrar två vänsterpartister i en replik.


Tobias Nässén (M) bemöter i Dagens Medicin vår kritik mot underfinansieringen av Stockholmsjukvården som Moderaterna i över 13 års tid varit ansvariga för. Vi saknar verklighetsinsikt och tror att pengar växer på träd. Ungefär så kan Tobias Nässéns kritik mot oss sammanfattas. Vi frågar oss då om Moderaterna tycker att även Sjukvårdsuppropet, Svensk förening för allmänmedicin, Läkarförbundet, Vårdförbundet och Kommunal också saknar verklighetsinsikt? För de hävdar nämligen samma sak som vi. Se exempelvis Läkartidningen 16 december 2019, Svenska Dagbladet 13 december 2019 och TT Nyhetsbyrån 8 februari 2020.

Som belägg för sin tes om att Moderaterna satsar på sjukvården nämner Tobias Nässén faktumet att resurserna i faktiska belopp under en tioårsperiod har ökat till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Det är ju precis denna ekvation som vi i vår första debattartikel ifrågasätter. Resurser i antal kronor säger ingenting om hur demografin, löner, läkemedelskostnader och prisökningar samtidigt har ökat. Likaså är det obegripligt för oss när Moderaterna envisas med att sätta effektiviseringskrav på akutsjukhusen. Varför tycker Tobias Nässén att det är rimligt att med ena handen ge lite pengar för att med nästa hand dra tillbaka betydligt mer? Och hur förklarar Tobias Nässén sina påståenden om stora sjukvårdssatsningar när samtliga akutsjukhus gör stora underskott och har fler vårdplatser stängda nu än tidigare? Moderaternas argument faller ihop som ett korthus när verkligheten visar något helt annat.

Det blir på gränsen till parodi när Tobias Nässén pratar om vikten av prioriteringar och att alla skattekronor ska används ansvarsfullt. Senast i raden av moderata prioriteringar i vården var att låta marknaden öppna en ny vårdcentral på Östermalm, där Stockholms friskaste befolkning bor, och därmed få fri tillgång till skattemedel trots att resurserna skulle behövas bättre på annat håll. Under en tioårsperiod har Moderaterna valt att inte starta en enda ny egen vårdcentral i regionens regi trots att vi har områden med stora hälsoproblem och behov. Det är också en prioritering. Det hjälper inte Tobias Nässén att prata om satsningar på en ”nära och god vård” när primärvården i år får ett uselt tillskott på 1,5 procent och dessutom dubblerat avkastningskrav. Den avancerade hemsjukvården, ASIH, har inte fått ökade resurser sedan 2015 då ersättningen dessutom sänktes med 15 procent. Samtidigt har kostnaderna skenat för nätläkare och vårdvalssystem som hanterar friskare patienter. Så prioriterar Moderaterna i Region Stockholm.

Stockholmssjukvårdens största problem är i dag att vi har sämst andel vårdplatser per 1000 invånare i hela Sverige. Vi har sämst andel intensivvårdsplatser på befolkningsnivå i hela Sverige. Väntetiderna på akutmottagningarna är längst i Sverige. Fyra av våra akutsjukhus har fått sina akutmottagningar bedömda som icke patientsäkra under denna mandatperiod.

Vi har stora problem med en splittrad och fragmenterad vård som bygger på konkurrens istället för samarbete. Enligt Sveriges Kommuner och Regioners, SKR, mätning Öppna jämförelser i vården toppar Region Stockholm listan över regioner med onödiga slutenvårdsinläggningar på grund av en illa fungerande primärvård. Vi finns bland de sämsta regionerna gällande patienter som ligger utlokaliserade på fel avdelningar och vi har stora problem med överbeläggningar. Behovet av prioritering av resurser och en budget för att börja åtgärda detta är större än någonsin. Det är tydligt att den blågröna koalitionen inte står för detta.

Vi är också mäkta imponerade över den omställning och de uppoffringar som gjorts i sjukvården i Stockholm under coronakrisen. Personalen har trots – och inte tack vare – den blågröna koalitionen kunnat ställa om och möta ett ökat vårdbehov. Men hur tänker sig Tobias Nässén och Moderaterna att den enorma vårdskuld som har byggts upp nu ska kunna hanteras när besparingsprogram och åtstramningar väntar på samtliga akutsjukhus efter covid-19? Vi är skyldiga patienter och vårdpersonal i Region Stockholm en ljusare berättelse och riktning för sjukvården framöver. Inte fler nedskärningar.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm

Catarina Wahlgren, gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet Region Stockholm

JONAS LINDBERG, CATARINA WAHLGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev