tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Monopol en katastrof

Publicerad: 19 oktober 2012, 11:05

Genom att samma regler ska gälla för såväl offentlig som privat vård kan man få många olika utförare och möjlighet att jämföra kvaliteten och kostnaden. Vård och omsorg som inte håller måttet kommer att försvinna, skriver Mats Heidvall.


För 30 år sedan hade vi långa köer till i stort sett all vård. Sjukhusen gick med stora underskott och pengar stoppades in vartefter. En lång kö gav mer pengar i budgeten. Nu tar man några få riskkapitalägda bolag som intäkt för att försöka förbjuda privat vård och omsorg. Man blandar ihop två saker. Bolagen har gjort vinst och via en laglig möjlighet fört ut pengar ur landet utan att skatta i Sverige. Däremot har det inget att göra med kvaliteten på den vård som produceras.

Den privata vården har utvecklat behandlingsalternativ och skapat patientflöden där människor slipper lida på grund av långa väntetider. Över tiden ser man en klar kompetenshöjning genom kvalitetsregister och auktorisation med klara och mätbara krav.

Så har även skett inom den offentliga vården och inom överskådlig tid kommer den grund- och spetsforskning som sker inom det offentliga utgöra grunden för framsteg även inom den privata vården. Det är kommunicerande kärl där båda formerna i dagsläget behövs.
Mångfald behövs inom vård och omsorg. Men att lägsta pris alltid vinner, som många upphandlingar medfört, kommer inte att hålla. Med auktorisation kan man enkelt ändra regelböcker avseende ersättningar och mätbara kvalitetskrav. Man kan differentiera ersättningen för forskning och undervisning eller för den delen vårdtyngd.

Genom att samma regler ska gälla för såväl offentlig som privat vård kan man få många olika utförare och möjlighet att jämföra kvaliteten och kostnaden. Vård och omsorg som inte håller måttet kommer att försvinna.

I Stockholm har man genomfört auktorisation för höft- och knäproteser. Kostnaden har sjunkit med bibehållen kvalitet och köerna har kortats. Och det är väl det vi vill ha? En så bra vård som möjligt till en rimlig ersättning oavsett utförare.

Ett vård- och omsorgsmonopol blir en katastrof för patienter, personal och skattebetalarna.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev