Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Motvilligt beslut att inte leverera Cedax”

Publicerad: 10 november 2016, 10:39

Ulf Janzon, tf vd MSD.

MSD svarar på läkarkritik över beskedet att företaget slutar leverera läkemedlet Cedax.


MSD har ett nära samarbete med såväl vården som akademin i Sverige. Det är en avgörande förutsättning för att vi tillsammans ska kunna ta fram innovativa behandlingar för patienter, underlätta för vården och utveckla svensk life science.

Maria Palmetun Ekbäck och Jonas F Ludvigsson konstaterar på dagensmedicin.se att MSD i kraft av sina samarbeten och möjlighet att göra skillnad för patienter också har ett samhällsansvar. Vi delar deras uppfattning! Det är ett ansvar som både innebär att vi ska bidra till utvecklingen av nya antibiotika som till att äldre preparat bibehålls, allt för att möta de allvarliga utmaningar som antibiotikaresistensen utgör. Därför var beslutet att sluta tillhandahålla Cedax (ceftibuten) ett beslut som togs motvilligt och som vi arbetade in i det sista för att slippa ta.

I anslutning till avvecklingen av en av våra tillverkningsenheter stötte vi på omfattande tekniska svårigheter när vi försökte flytta produktionen av Cedax.  Vi försökte lösa dessa svårigheter genom att investera i ny utrustning och utveckla nya batch-processer för att kunna säkerställa fortsatt tillverkning. Men efter mer än ett år och tillverkning av ett antal batcher var resultaten fortfarande inte på en sådan nivå att de levde upp till kvalitetskraven/produktspecifikationen.

MSD tvingades då konstatera att alla ansträngningar till trots hade vi inte lyckats uppnå en tillförlitlig och säker tillverkning av Cedax. Den bedömning som gjordes av vår tillverkningsorganisation var att det skulle behövas ytterligare minst 18 månader av utvecklingsarbete och att vi under tiden inte skulle ha någon möjlighet att leverera någon produkt.

Därför fattades motvilligt beslutet att avsluta insatserna och informera berörda myndigheter att vi inte längre kommer att tillhandahålla Cedax. Därefter fokuserades våra ansträngningar på att försöka öka på våra lager för att ge vården mer tid för förändringar i sina behandlingsriktlinjer, något som också lyckades efter kontakter med Läkemedelsverket.

Författarna väcker också frågan vad det innebär att ett företag vill vara en del av vården? För MSD innebär det att vi tillsammans vill hitta nya lösningar för patienter, ett arbete där också akademin har en viktig roll. Utvecklingen gäller självklart nya läkemedel men vi vill också bidra till en bättre användning av befintliga läkemedel. För MSD innebär det också ett ansvar för att behålla äldre fungerande läkemedel men tvingas samtidigt konstatera att det inte alltid är möjligt.

Det som förenar oss är att både vården och MSD har bättre hälsa som det viktigaste målet. Med det följer både kritisk granskning och höga krav, helt naturligt eftersom hälsa är en så viktig del av livet. Vi är övertygande om att vi tillsammans kan åstadkomma så mycket mer än var och en för sig och vi kommer därför fortsätta sträcka ut handen för samarbete med vården och akademin.

Relaterat material

”Vad innebär det att vilja vara en del i vården?”

ULF JANZON, TF VD, MSD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev