Debatt
När ska politikerna respektera oss?
Publicerad: 18 november 2010, 10:45
När ska politikerna respektera oss?
Sjukvården ska vara solidariskt skattefinansierad och ges till alla efter behov. Men detta verkar bara gälla patienter, skriver läkaren Göran Thingwall.
Inför valet hördes ofta i debatten att plånboken inte ska få avgöra vilken sjukvård vi får. Sjukvården ska vara solidariskt skattefinansierad och ges till alla efter behov. Men detta gäller endast patienter! Sedan ett par månader dimper det numera ner fakturor på provtagningar, exempelvis F-Hb (3x65 kronor), SR (7 kronor) och glukos (5,50 kronor). Dessa avgifter får läkaren stå för. Patientavgiften på 150 kronor ryker lätt!
”Remittentens kostnadsansvar är ett viktigt styrinstrument för landstinget. När viss del av kostnaden för labproverna belastar vårdgivaren förväntas en viss eftertänksamhet vid remittering, så att endast medicinskt motiverade prover tas.” (Avdelningen för Särskilda vårdfrågor 100614.)
Jag kan bara tolka detta som att jag tar dessa prover för att jävlas med Stockholms läns landsting. Provtagningen är inte till för patienten utan till för att underminera landstingets ekonomi.
Jag blir väldigt ledsen och uppgiven. Detta landsting förnekar sig aldrig! Det är liksom en ständig kamp mot tjänstemän och politiker som oupphörligt hittar på nya sätt att försvåra arbetet. Jag ska alltså avväga nyttan med ett avföringsprov. Att upptäcka en koloncancer i sin linda och bespara patienten förtida sjukdom och död ställs helt plötsligt mot min budget. Trots att jag drar ner åtskilligt på kostnaderna för samhället om sjukdomen upptäcks i tid, för att inte säga det lidande patienten utsätts för. 2 600 personer avlider varje år i koloncancer. Dock är prognosen mycket god vid tidig upptäckt då hela 70–80 procent kan räddas (Tarmcancerrapporten).
Jag vill påminna mig att jag läst att sjukvårdslandstingsrådet avser att lägga kraft och energi, och pengar, på förebyggande hälsovård under denna mandatperiod. Lovvärda tankar, men hur går detta ihop med vad jag ovan nämnt? Min uppgift som läkare är inte bara att vara symtombehandlare utan även att ligga steget före! Är det inte så patienten vill att vi ska arbeta? Slippa få höra att sjukdomen framskridit alltför långt? Du borde ha kommit tidigare eller jag skulle naturligtvis ha screenat för exempelvis kolon-/rektalcancer i ett tidigare skede? Stockholms läns landsting, SLL, är ett av två (!) landsting som erbjuder screening för koloncancer från 60 år. Bra! Men blir då inte hela resonemanget motsägelsefullt?
Fattar Du, Filippa Reinfeldt (M), vad dessa påfund för med sig? Okej, ni gör allt för att bli av med privatläkarna och nationella taxan men ni behöver väl ändå inte gå så långt att läkare och patient hamnar i ett motsatsförhållande?
Var vänlig och förklara dig! Kom inte med att vårdcentraler har ett 20-procentigt kostnadsansvar för medicinsk service! Det är lika vansinnigt. Jag kan inte rimligtvis veta att den patient som jag träffar kan bli ”dyr” eller ”billig”. Arbetssättet blir orimligt om jag ska tänka i ekonomiska banor framför relevanta medicinska bedömningar.
Jag får aldrig som läkare hamna i den positionen att jag underlåter att röntga lungorna och hellre nöjer mig med att auskultera bara för att röntgenbudgeten har överskridits! När ska ni sjukvårdspolitiker respektera vår profession?
Göran Thingwall,
läkare, Doktorn Direkt i Solna.