tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”När ska Stockholm sluta köpa ambulanssjukvård i lösvikt?”

Att Region Stockholm nu upphandlar sjuktransporter med mottot ”lägst pris vinner” är ironiskt med tanke på tongångarna i valrörelsen, tycker Henrik Johansson, Ambulansförbundet.

Publicerad: 3 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Johansson, förbundsordförande för Ambulansförbundet.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Region Stockholm styrs sedan valet av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet. Nu har trion valt att upphandla prehospital sjukvård i form av sjuktransporttjänst. Att bedriva en så viktig sak som prehospital verksamhet i egen regi är uppenbarligen inte Socialdemokraternas melodi. Man kan häpna över mindre.

Under 2019 uppgick sjuktransportuppdragen till nära 42 000 uppdrag. Efter pandemin kvarstod ett stort behov av transport mellan olika vårdinrättningar även 2022. Den prehospitala verksamheten är sedan många år är oroväckande eftersatt och ”just in time”-tankar har influerat såväl politiker som tjänstemän. Inte sällan är flera kommuner i rad helt utan prehospitala resurser. Långa väntetider och stort lidande är en effekt av snålheten i systemet. 

Läs mer: Hårdare klimat, ny uniform – här rustas ambulanser med skyddsväst och hjälm 

Att Region Stockholm börjar 2023 med att upphandla sjuktransporter med mottot ”lägst pris vinner” är nästan ironiskt, med tanke på tongångarna i valrörelsen. Drift i egen organisation finns inte ens på kartan, vilket är ett tydligt besked om att Region Stockholm inte vill vara en trygg och stabil arbetsgivare, i alla fall inte för den prehospitala personalen. 

För ambulans- eller sjuktransportpersonal som skadar eller sliter ut sig hade ett regionalt ägande ökat möjligheten till omplacering och rehabiliteringsåtgärder. Kort och gott ett tryggare arbetsliv hela livet. 

För medborgarna hade det givit viktig insyn i verksamheten, vilket i dag hindras av bolagsformen. Rörande öppenhet och insyn utgör det regionägda aktiebolaget AISAB den enda möjligheten till insyn i ambulanssjukvården i Stockholms län. När, var, hur eller om det sker övningar i övriga ambulansbolag vet inte ens Region Stockholm, då regionen inte utför någon systematisk kvantitativ uppföljning. Enligt uppgifter till oss får personal som påpekar brister på övningar eller risker med svag bemanning omedelbart ett samtal med respektive bolags HR-avdelning. 

I den nu pågående upphandlingen finns ett omsättningskrav på lägst 200 miljoner kronor per år under de senaste två kalenderåren, det vill säga 2020 samt 2021. Detta exkluderar i stort sett alla utom två redan befintliga aktörer, som i dag tillhandhåller ambulanssjukvård i bolagsform åt Region Stockholm. Krav på övningar eller kvantitativ uppföljning är som bortblåsta. 

Vi är många som frågar oss när Region Stockholm ska bygga upp en egen robust prehospital beredskapsförmåga och därmed sluta upp att köpa ambulanssjukvård i lösvikt via ambulansbolag. Nu vet vi i alla fall vad politiken vill. 

Henrik Johansson, förbundsordförande för Ambulansförbundet

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev