Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nej, ni satsar inte på vården”

Publicerad: 30 juli 2020, 05:00

Foto: Mostphotos

Det Moderaterna kallar ökade resurser är siffertrixande och dimridåer, skriver debattörer från Vänsterpartiet.


Sluta påstå att ni satsar på sjukvården när ni skär ner. Hur länge kan ansvariga borgerliga sjukvårdspolitiker i Region Stockholm fortsätta med sin verklighetsfrånvända retorik om påstådda satsningar på sjukvården?

Senast i raden av märkliga inlägg står Irene Svenonius (M) för, som – i polemik med representanter från samtliga stora fackförbund inom hälso- och sjukvården – hävdar att Moderaterna satsar stora summor på vården, se Svenska Dagbladet 6 juli och Dagens Nyheter 8 juli. Vårdens medarbetare och patienter, som dagligen ser hur ansträngd och slimmad vården är, har alltså fel? Rätt har istället Irene Svenonius och den blågröna koalitionen? Som i Excel gjort en budget som vare sig tar hänsyn till att läkemedel kostar alltmer, att vi blir fler invånare och äldre, eller att vårdpersonal ska ha högre löner. Det är inget annat än ironiskt att Irene Svenonius, som i sin egen bok Jag vill avveckla mig själv hävdar att man ska lyssna på vårdens proffs, uppvisar oerhörda förmågor i att inte göra precis det.

Vi är djupt bekymrade över att borgerliga makthavare ihärdigt kan stå och säga att de ökar resurserna till vården, när personal och patienter inte alls märker av detta – utan tvärtom. Det handlar om siffertrixande och dimridåer och är något som en gång för alla måste få ett slut. Akutsjukhusen får i Region Stockholm i faktiska summor något mer pengar för varje år och en uppräkning på 1 procent. Det ser alltså, vid ett första ögonkast, ut som om mer pengar kommer in. Men. För att ha en budget som klarar av en växande befolkning och fler äldre, dyrare läkemedel och behandlingar, samt löneökningar för vårdpersonalen (som alla säger sig vilja se) måste uppräkningen till sjukvården ligga på minst 3 procent. Utöver Irene Svenonius undermåliga uppräkning av resurser har den blågröna koalitionen satt ett 2-procentigt effektiviseringsmål på sjukhusen och återkastningskrav på våra vårdcentraler. Alltså pengar som måste sparas in och ges tillbaka – utöver de redan lagda besparingsprogram som finns.

Samtidigt råder i dag redan stora budgetunderskott på akutsjukhusen, som ska hanteras efter att coronakrisen lugnat sig.

I ett Exceldokument kan det alltså se ut som om vården får mer resurser. Men med andra handen drar de blågröna tillbaka betydligt mer resurser och kräver att vårdpersonal ska bedriva "mer vårdproduktion". Dessutom finns andra vårdformer som inte fått någon uppräkning i ersättning alls på 5-6 år. Trots demografi, läkemedelskostnader och personalens löner. Så här döljs nedskärningar bakom floskler om ”satsningar” och effektiviseringar och detta är en förklaring till varför verklighetsbilden mellan Irene Svenonius och vårdpersonal kan skilja sig så kraftigt åt.

Men vi anser att det är hög tid att lyssna mer på vårdpersonalen istället för på Irene Svenonius. Till och med regionens egna revisorer har påtalat att den budget som Irene Svenonius ger sjukhusen inte alls ligger i linje med de uppdrag sjukhusen har, se Revisionsberättelser och granskningsrapporter för verksamhetsåret 2019, publicerad 28 april 2020. Det är politikens uppgift att, utifrån fakta om inflation, behov, kostnader för läkemedel och ambitioner om löneökningar för vårdpersonal, resurssätta vården i rimlig grad. Vi menar att sjukvården blir betydligt mer effektiv om den får ägna sig åt just sjukvård och inte åt besparingsprogram och åtstramningar som Irene Svenonius budget innebär. Det minsta Irene Svenonius kan göra är att åtminstone erkänna att kejsaren är naken.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm

Catarina Wahlgren, gruppledare och ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet Region Stockholm

JONAS LINDBERG, CATARINA WAHLGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev