Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nej till osolidariskt finansierad primärvård

Publicerad: 5 september 2007, 07:37

REPLIK Ett system med individuella försäkringar inom sjukvården skulle skapa gräddfiler för de rika, skriver vänsterpartisten Elina Linna.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

I en debattartikel i Dagens Medicin nr 25-32 föreslår Göran Arvidsson, Studieförbundet näringsliv och samhälle, och Bengt Jönsson, Handelshögskolan, en individuell försäkring för att finansiera primärvården. Utifrån dagens sjukvårdsdebatt där även den borgerliga regeringen står bakom en solidariskt finansierad hälso- och sjukvård är det anmärkningsvärt att de båda debattörerna nu föreslår en osolidariskt finansierad primärvård.

 Utgångspunkten för artikeln är att det inte är möjligt att höja skatten för att klara sjukvårdens resursbehov. Därför vill man finansiera primärvården via en försäkringspremie. Enligt debattörerna skulle en premie på 3 000 kronor kunna finansiera primärvården vars kostnader uppgår till 27 miljarder.

 Den utgångspunkten är häpnadsväckande i ett läge där staten sänkt skatterna med omkring 40 miljarder kronor och nya skattesänkningar planeras inom kort. Många kommuner och landsting har dessutom genomfört eller planerar skattesänkningar. Att då utesluta möjligheten att återställa skattenivåerna för att frigöra resurser till sjukvården ter sig synnerligen anmärkningsvärt. Kanske är det möjligen egenintresset som gör sig gällande?

 Det är ju nämligen så att en osolidariskt finansierad primärvård gynnar de rika och friska. Så länge finansieringen kommer från skatte­sedeln så innebär ju det att den som tjänar mest också betalar mest för sjukvården. Samtidigt är det vårdbehoven som styr vilken vård som ges. Genom den föreslagna försäkringslösningen är det i stället vårdbehoven som styr vilken försäkringspremie man får betala. Resultatet blir en omvänd Robin Hood-effekt där vinnarna är rika och friska medan förlorarna är de fattiga och sjuka.

 Högeralliansen lovade i valrörelsen att sjukvården skulle fortsätta vara offentligt finansierad. Tyvärr har man öppnat för mer av försäkringslösningar inom sjukvården genom avskaffandet av den så kallade stopplagen. Låt oss hoppas att regeringen Reinfeldt inte lyssnar på Göran Arvidsson och Bengt Jönsson och sviker löftet om att sjukvården ska vara offentlig finansierad på samma sätt som man redan svikit löftet om att inte privatisera några akutsjukhus. Det skulle med all sannolikt skapa gräddfiler där de som har pengar har möjlighet att få tillgång till snabbare behandling av högre kvalitet.

 Debattörerna vill inte vara med och betala för de fattiga och sjukas primärvård. Låt oss hoppas att det inte är den sortens snäva egenintresse som kommer att prägla den sjukvårdspolitiska debatten under innevarande mandatperiod.

Elina Linna

Elina Linna
 är riksdags­ledamot (v) och sjukvårdspolitisk talesperson.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News