Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nej, vi har inte glömt de förebyggande åtgärderna

Publicerad: 23 februari 2010, 16:00

REPLIK Riksdagsledamoten Kenneth Johansson (c) håller med om att diabetesvården måste arbeta mer med förebyggande åtgärder.


I Dagens Medicin nr 5/10 hävdar Sven Larsson att jag glömt de förebyggande åtgärderna inom diabetesvården. Jag kan lugna Sven Larsson med att centerpartiet inte glömt det förebyggande perspektivet. Tvärtom, det förebyggande arbetet har alltid legat oss varmt om hjärtat.

Det finns bara vinnare – att förebygga är ”lönsamt” både för individen och för samhället. Än viktigare blir det förebyggande arbetet i takt med att kostnaderna för läkemedel och annan sjukvård skjuter i höjden. Då kan det förebyggande arbetet bidra till att dämpa kostnadsökningen.

Min vision är att varje minister ska vara en ”hälsominister” och att det förebyggande perspektivet finns med som en självklar del inom alla politikområden. Då kommer det förebyggande arbetet att få mycket större genomslag.

Jag ger sven Larsson rätt i att jag borde ha utvecklat avsnittet om de förebyggande åtgärderna. Det går inte att ta det arbetet för givet. Sven Larssons förslag till två kompletterande punkter är utmärkta förtydliganden. Tack.

Kenneth Johansson (c)
är riksdagsledamot.

Relaterat material

C glömmer de förebyggande åtgärderna

Ny handlingsplan krävs för att minska typ 2-diabetes

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev