Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”NLL innebär risker även för apoteken”

Om inte systemen anpassas till Nationella läkemedelslistan i tid kan det innebära att apoteken inte kan erbjuda uthämtning av receptbelagda läkemedel, skriver apotekaren Johan Widell.

Publicerad: 30 juni 2022, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Johan Widell, apotekare, director consulting expert, CGI Sverige.

Foto: Nicklas Gustafsson


Ämnen i artikeln:

Sveriges ApoteksföreningLäkemedel

Från och med den 10 maj 2022 är elektronisk förskrivning huvudregel vid utfärdande av recept till människa, enligt Läkemedelsverkets regelverk för förskrivning. Syftet med förändringen är att så mycket information som möjligt om en patients tidigare förskrivningar, nuvarande förskrivningar och de uthämtade läkemedlen ska samlas i Nationella läkemedelslistan, NLL. 

Den ursprungliga tidplanen för NLL var att lagen skulle träda i kraft i juni 2020, med en övergångsperiod på två år där alla anslutande system skulle hinna integreras. Lagen om NLL trädde i kraft i maj 2021 efter en försening där man kunde använda pandemin som ursäkt. 

Läs mer: Nationella läkemedelslistan lex Maria-anmäls 

Från början var planen att E-hälsomyndigheten skulle produktionssätta den nya tekniska plattformen i samband med att lagen trädde i kraft och att systemleverantörerna, både för journalsystem och apotekssystem, skulle ha två år på sig att ansluta. 

Med det flyttade startdatumet till 2021 innebär det alltså att alla ska ha anslutits till den nya tekniska plattformen den 1 maj 2023. Fram till dess är det tillåtet att använda det gamla gränssnittet via en så kallad transformator som omvandlar den nya datastrukturen i NLL till den nuvarande datastrukturen, för att befintliga integrationer ska kunna användas. 

Några två år blev det inte. 

E-hälsomyndigheten produktionssatte den nya tekniska plattformen i externa testmiljöer först den 16 april 2022, vilket innebär att tiden som systemleverantörer fått på sig att ansluta till den nya tekniska plattformen i praktiken har minskat från två till ett år. För att ytterligare lägga sten på börda saknas helt avgörande funktionalitet i den version som nu är produktionssatt. Planen just nu är att leverera den sista nödvändiga funktionaliteten i december 2022.  

Att en så stor förändring innebär förseningar är inte konstigt, men vad som är anmärkningsvärt är att man från myndighetens och lagstiftarens sida förväntar sig att implementeringen av denna stora förändring ska gå väsentligt fortare än den ursprungliga tidplanen.  

Frågan om att skjuta på sista datum att ansluta till NLL är nu under bearbetning hos socialdepartementet, dock förväntas inget beslut förrän i höst. 

För apoteken innebär det, återigen, att man måste jobba mot en tidplan som ingen tror är rimlig, men så länge inget annat beslut är fattat måste man förhålla sig till det datum som är kommunicerat. Det kostar tid och pengar. 

Läkare har redan varnat för riskerna med tidplanen och tidigare i maj lex Maria-anmäldes NLL av Region Blekinge. Jag tycker att det är dags att även apoteken sällar sig till denna skara av oroade och det är bekymrande att apotekskedjorna inte till fullo insett komplexiteten i förändringen.

Mitt förslag är att Sveriges apoteksförening gör en liknande riskanalys som Sveriges Chefsläkare redan gjort, men med ett apoteksperspektiv. Lämpligen tillsammans med systemleverantörerna för apotekssystem. 

Ansvaret för att anpassa de nuvarande systemen till NLL ligger på verksamhetens systemleverantör, men ytterst är det apoteken själva som drabbas om detta inte blir klart i tid. Det kan innebära att de över huvud taget inte kan erbjuda uthämtning av receptbelagda läkemedel, en livsavgörande verksamhet för samhället och även en avgörande länk i apotekens affär och service. 

Johan Widell, apotekare, director consulting expert, CGI Sverige

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev