Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nollvision är bra, men byt ut det trubbiga ordet

Publicerad: 12 mars 2012, 09:54

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har valt att helt misstolka och förvränga mitt budskap i min krönika den 22 februari.


Jag problematiserade användandet av ordet vårdskador. Ordet är för trubbigt och leder fel, anser jag. Verklig­heten är betydligt mer komplicerad. Komplikationer till sjukdomar och behandling är bättre.

Jag kritiserade också Vårdförbundets  kyrkogårdskampanj  som jag tror orsakar mer skada än nytta. Det är viktigt att sätta fokus på patientsäkerhet, men visst måste det finnas mer nyanserade sätt?

Att följa upp resultat och registrera och analysera komplikationer är en självklar del av en god sjukvård  skrev jag i krönikan.

Idén om patientsäkerhet är lika gammal som läkekonsten själv. Uttrycket  Primum non nocere , det första är att inte skada, brukar tillskrivas ­Hippokrates. På min klinik drivs sedan många år ett mycket ­omfattande patientsäkerhetsarbete som alla anställda deltar i.

Det är roligt att Vårdförbundet nu också visar intresse för frågan.

Den viktigaste principen för allt patientsäkerhetsarbete är att det ska vara tillåtet för alla att diskutera och ifrågasätta. Är du beredd att lyssna på kritiken mot er kampanj, Sineva Ribeiro?
En nollvision för undvikbara skador är ett självklart mål, men risker kommer alltid att finnas.

Genom att följa upp våra resultat, öppet redovisa dem, driva ett aktivt säkerhetsarbete och på alla sätt utveckla vården får vi allmänhetens förtroende. Inte genom att via dagstidningar och på Almedalsveckan skrämmas med kyrkogårdar.

Relaterat material

Jo, nollvisionen är en självklarhet

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev